Бања Лука: Научни скуп о насиљу у спорту

У Бањој Луци је данас одржан међународни научни скуп "Млади и насиље у спорту у Републици Српској – БиХ и обезбјеђење спортских догађаја", на којем су сагледани узроци спортског насиља, како унутар саме спортске праксе, тако и у односу на повезаност са осталим областима друштвеног дјеловања. "Циљ скупа је да се мултидисциплинарно сагледају проблеми младих […]

субота, 25 јуна, 2011 / 14:01

У Бањој Луци је данас одржан међународни научни скуп "Млади и насиље у спорту у Републици Српској – БиХ и обезбјеђење спортских догађаја", на којем су сагледани узроци спортског насиља, како унутар саме спортске праксе, тако и у односу на повезаност са осталим областима друштвеног дјеловања.

"Циљ скупа је да се мултидисциплинарно сагледају проблеми младих људи, проблеми спорта уопште и проблеми насиља у спорту, те нужност предузимања превентивних мјера и свих других мјера које би допринијеле рјешавању ових проблема", рекао је Срни предсједник Европског дефендологија центра Душко Вејиновић.

Он је додао да су у оквиру међународног скупа детаљно сагледане и истражене навијачке групе и обезбјеђење спортских приредби, те оцијенио да у РС и БиХ није толико присутно насиље на спортским теренима у односу на компаративне анализе других држава.

Вејиновић је истакао да узроци насиља у спорту могу да буду политичке, економске, културне, социјалне и моралне природе.

Скупу су присуствовали представници спортских савеза из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније. Прије почетка научног дијела скупа уприличено је потписивање Меморандума о сарадњи између Уније студената РС, Европског дефедологија центра и Фудбалског савеза РС, који су уједно и организатори научног скупа.

Научни скуп подржали су Министарство за науку и технологију и Влада РС.