Бања Лука: Камен темељац за синагогу

Данас је обављено полагање камена темељца за изградњу јеврејског културног центра и синагоге у Бањој Луци, којих у главном граду Српске није било још од Другог свјетског рата. Сенатор и савјетник предсједника РС, Ари Ливне, захвалио је предсједнику Милораду Додику, као и градоначелнику Бање Луке, Драгољубу Давидовићу, што су заједничким снагама омогућили да Јевреји остваре […]

недеља, мај 1, 2011 / 17:17

Данас је обављено полагање камена темељца за изградњу јеврејског културног центра и синагоге у Бањој Луци, којих у главном граду Српске није било још од Другог свјетског рата.

Сенатор и савјетник предсједника РС, Ари Ливне, захвалио је предсједнику Милораду Додику, као и градоначелнику Бање Луке, Драгољубу Давидовићу, што су заједничким снагама омогућили да Јевреји остваре њихов дуго очекивани сан, а то је почетак изградње овог храма.

"Ово је историјски моменат и налазимо се на мјесту гдје ће почети живот, а градњом храма стварамо историјску правду за јеврејски народ", истакао је Ливне и додао да је за њега данашњи дан од специфичног значаја, јер храм који ће бити подигнут посвећује успомени на своју мајку, која је угушена и спаљена у гасној комори у Аушвицу.

Градоначелник Бање Луке, Драгољуб, Давидовић рекао је да је подизање синагоге за добробит и града и јеврејске заједнице, као и да је то резултат добре сарадње Града Бања Лука са националним мањинама.

"Подизање овог храма је сигурно значајан за град Бању Луку из разлога што шаље позитивну поруку свијету која ће отићи одавде", истакао је Давидовић.

Градоначелник Модина Хаим Бивас је истакао да вечерас у Израелу почиње институционални дан сјећања на шест милиона страдалих у холокаусту, те додао да је подизање храма у Бањој Луци додатна потврда вјечитој тежњи јеврејског народа за опстанком на овим просторима.

Током Другог Свјетског рата и холокауста, градско јеврејско светилиште је било уништено и спаљено од усташко нацистичког режима, Незавинсе Државе Хрватске. Током периода окупације, готово цијела јеврејска популација у граду – жене, дјеца и мушкарци била је искоријењена.

Поред високих званичника РС, церемонији полагања камена темељца присуствовала је и предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, вјерски представници, као и многи представници из културног и јавног живота Града Бања Лука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *