Бања Лука: Цијена гријања остаје иста

Бањолучка "Топлана" је саопштила да ће цијена гријања за стамбене потрошаче која се обрачунава по метру квадратном и даље износити 1,65 марака по квадрату. "Уважавајући тешку финансијску ситуацију и низак стандард становништва, а у договору са Градом, одлучено је да се не повећава цијена гријања за кориснике који цијену плаћају по метру квадратном, а којих […]

петак, 12 августа, 2011 / 12:39

Бањолучка "Топлана" је саопштила да ће цијена гријања за стамбене потрошаче која се обрачунава по метру квадратном и даље износити 1,65 марака по квадрату.

"Уважавајући тешку финансијску ситуацију и низак стандард становништва, а у договору са Градом, одлучено је да се не повећава цијена гријања за кориснике који цијену плаћају по метру квадратном, а којих је 75 одсто од укупног броја потрошача", рекла је директор "Топлане" Бранка Ружевић.

Назвавши нетачним спекулације да ће цијена гријања поскупјети на 2,07 КМ по метру квадратном, Ружићева је објаснила да је "Топлана" у информацији коју је обавезна два пута годишње да достави Скупштини града навела да је овогодишња реална економска цијена гријања 2,07 КМ, али да "нико и нигдје није рекао да је то цијена коју ће плаћати стамбени потрошачи".

Према њеним ријечима, гријање ће поскупјети само за пословне потрошаче код којих се цијена обрачунава по мегаватчасовима, и то са досдашњих 133,82 КМ по мегаватчасу на 199,64 КМ, без обзира да ли имају или не уграђен калориметар, а код којих Топлана има фиксне трошкове и инсталисану снагу.

"Због ангажовања инсталисане снаге `Топлана` има сталну обавезу да обезбиједи максималну топлотну снагу за повлачење енергије из система, што представља фиксне трошкове који се не мијењају, без обзира да ли потрошачи користе или не користе испоручену топлотну енергију", појаснила је Ружевићева.

Она је нагласила да су додатни разлози за поскупљење повећани трошкови праћења техничке исправности калориметра, мјесечног очитања потрошње, као и мјесечног слања рачуна током сезоне гријања.

"Ова категорија потрошача чини 25 одсто од укупног броја наших корисника и велика већина има уграђен калориметар тако да могу да управљају потрошњом топлотне енергије, а самим тим и рачунима", рекла је директор бањолучке "Топлане".

Одлука о повећању цијене гријања за стамбене потрошаче код којих се обрачун енергије врши на бази очитане потрошње на калориметру требало би да буде донесена на једној од наредних сједница Скупштине града Бања Лука.