Бања Лука: Буџет смањен за 19,8 одсто

БАЊА ЛУКА – На сједници Скуштини града Бања Лука данас је усвојен ребаланс буџета који сада износи 153.500.100 КМ и који је за 19, 8 одсто или за 35.003.530 КМ мањи у односу на планирани буџет за 2009. годину. Ребалансом је највеће смањење превиђено у оквиру позиција плата и накнада трошкова запослених у Административној служби […]

петак, јун 26, 2009 / 15:10

БАЊА ЛУКА – На сједници Скуштини града Бања Лука данас је усвојен ребаланс буџета који сада износи 153.500.100 КМ и који је за 19, 8 одсто или за 35.003.530 КМ мањи у односу на планирани буџет за 2009. годину.

Ребалансом је највеће смањење превиђено у оквиру позиција плата и накнада трошкова запослених у Административној служби града за 13 одсто или за 3,9 милиона КМ.

Предсједник Скупштине града Бањалука Слободан Гаврановић рекао је новинарима да је утицај свјетске економске и глобалне кризе имао великог одраза и на просторе БиХ, Републике Српске, па и Бање Луке, што је видљиво слабијим пуњењем буџета.

Он је појаснио да су буџетски приходи од индиректних пореза мањи за око пет милиона КМ, а дошло је и до радикалног смањења прихода од градске ренте, прихода по основу уређења земљишта, легализације објеката и других комуналних накнада, те планираних нових инвестиција у изградњу објеката у граду.

Гаврановић је рекао да се ребалансом буџета практично прати стање, те је потребно уравнотежити приходи и расходи.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић истакао је да ће се ићи у нови ребаланс уколико прихваћени ребаланс не буде одговарао потребама.

"Приликом ребаланса водило се рачуна да ни једна витална функција града не смије бити угрожена, да најугроженије категорије, као што су борци, особе са инвалидитетом и сви они који се финансирају из Центра за социјални рад остану како је било пројектовано почетком године, док је све друго било подложно неком смањењу у различитим процентима", рекао је Давидовић.

Одборници Партије демократског прогреса предлагали су да се тачка о ребалансу буџета скине са дневног реда и да се доради, тако да су и гласали против ребаланса буџета.

"Тражили смо да се озбиљније приступи ребалансу како не би за кратко вријеме доживио фијаско", рекао је одборник ПДП Перо Максимовић истичући да су основне замјерке биле упућене на то да јавност није била упозната са реалним пуњењем буџета.

Максимовић је рекао да се у задњи моменат скинута средства са ставке буџетске резерве, те да су тиме испоштоване неке социјалне категорије, истичући да су одборници ПДП били против тога, јер се, како каже Максимовић, буџетске резерве користе у случајевима елементарних непогода или сличним ситуацијама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *