Бања Лука: бомбама се не успоставља демократија!

БАЊА ЛУКА – Референдум грађана у Републици Српској и Србији је њихово демократско право на коме могу да одлуче да ли ће земље у којима живе бити чланице НАТО-а, рекао је данас у Бањалуци замјеник команданта НАТО штаба у Сарајеву Џон Андреас Олсен. Он је током предавања о теми "Нови стратешки концепт НАТО-а" рекао да […]

среда, 13 априла, 2011 / 22:13

БАЊА ЛУКА – Референдум грађана у Републици Српској и Србији је њихово демократско право на коме могу да одлуче да ли ће земље у којима живе бити чланице НАТО-а, рекао је данас у Бањалуци замјеник команданта НАТО штаба у Сарајеву Џон Андреас Олсен.

Он је током предавања о теми "Нови стратешки концепт НАТО-а" рекао да је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије "била ваздушна кампања против тадашњег предсједника Слободана Милошевића, а не против српског народа".

Студенти бањалучког Правног факултета су на то оштро реаговали, подсјећајући да је тада од НАТО бомби погинуо велики број цивила, чак и дјеце.

Олсен је рекао да је сарадња НАТО пакта и Русије од стратешке важности, констатујући да та сарадња доприноси стварању заједничког простора мира и стабилности.

Он је истакао да је циљ НАТО-а очување мира и безбједности на простору гдје су присутни војници ове алијансе.

Организатор ове трибине у Бањoj Луци је бањалучки Правни факултет, а осим студената у расправи су учествовали професори овог факултета, који су констатовали да ни једна земља, нити војна алијанса бомбама не може успоставити демократију.

Већина учесника скупа сагласила се да у свакој земљи грађани имају право да одлуче ко ће бити на власти и да грађани треба да одлучују о својим институцијама, а не моћне силе са бомбама и авионима.