dysko

Бања Лука без рупа

Појавила се идеја Боље Српске. Па су људи дискутовали о њеном садржају, и још то чине. Милош Грујић је дао конкретан приједлог и људи су почели да активно раде на томе. Дакле, први конкретан пројекат у оквиру идеје Боље Српске јесте Бања Лука без рупа Нема ту превише мудрости. У Бањој Луци, као и у […]

субота, 17 децембра, 2011 / 18:51

Појавила се идеја Боље Српске. Па су људи дискутовали о њеном садржају, и још то чине. Милош Грујић је дао конкретан приједлог и људи су почели да активно раде на томе. Дакле, први конкретан пројекат у оквиру идеје Боље Српске јесте Бања Лука без рупа

Нема ту превише мудрости. У Бањој Луци, као и у многим другим градовима, постоје рупе на асфалту и тротоарима. Милошева идеја је једноставна: ајде прво да лоцирамо те рупе, да направимо детаљну мапу свих проблематичних локација, да упозоримо јавност, а потом да се изврши позитиван импулс ка онима који су одговорни за рјешавање комуналних и инфраструктурних проблема у граду.

Дакле, не ради се о томе да се диже прашина ради дизања прашине, није поента да се прави политикантска бука, већ да грађани изразе свој став, који је веома јасан: новцем грађана Бање Луке било би добро затворити те шахтове да неко сутра, не дај Боже, не сломи ногу у неком од њих. То су просте, реалне, животне ствари. Грађани требају да дају своју иницијативу. А ако надлежне институције немају новца да ријеше овај проблем, нека то јавно саопште, па да ми видимо шта послије можемо да учинимо поводом тога.

Према томе, редослијед потеза у овом конкретном пројекту јесте сљедећи:

1.лоцирање проблема
2. окупљање критичне масе спремне да подржи рјешавање проблема
3.комуникација са надлежним институцијама
4. добијање одговора од тих институција: да ли могу или не могу да ријеше проблем (при том, и ћутање је јасан одговор)
5. лоцирање алтернативних начина за рјешавање проблема

Као што видите, нема ту неке велике филозофије. Некоме може да се чини да то није ништа посебно ("отворени шахтови, биг дил"), али нико не може да спори да је боље да се овај проблем ријеши, него да се не ријеши. Сем тога, почело је. Грађани морају да дају иницијативе и конкретне приједлоге који се тичу бољег функционисања њиховог окружења и заједнице. Такође, коме је ово недовољно и мало увијек може да направи и покрене нешто моћно и велико. Слобода дјеловања, супер ствар.

Уколико знате да на неком мјесту у Бањој Луци постоји отворен шахт, рупа на коловозу и слично, попуните образац и пријавите то на Бањалукабезрупа.com

Укључите се. Покрените неки нови пројекат који нуди конкретне потезе и рјешења. Да буде БољаСрпска.0 КОМЕНТАРА

  1. Зна се у чијој надлежности су рупе. Ово је измишљање топле воде и млаћење празне сламе. Значи, ради се о јаловом послу. Притисак јавности треба ићи према онима у чијој је то надлежности, а списак рупа може бити само искориштен у сврху тог притиска. Већи притисак би био кад би „Бања Лука без рупа“ истражила коме је све град платио у кешу за одржавање коловоза, ко је испунио потписане уговоре, а ко није. Колико је то све коштало народ. Ако рупе нису покривене уговорима, да се утврди ко је одговоран за то.
    Значи притисак на одговорне за рупе, а никакво „лоцирање алтернативних начина за рјешавање проблема“, да се опет нешто скупља од народа поред дебеле градске касе тј. харача одузетог од народа.

  2. Naš narod bi rekao okolo gladac,unutra jadac.Tako bi po mom skromnom sudu izgledala nastojanja da se pokrpe sve rupe u BL.Nemojte da uzimamo posao službama koje su za to zadužene i plaćene.Mislim da je ideja Bolje Srpske mnogo važnija od krpljenja rupa.Bolja Srpska može nastati samo ako dođe do korjenitih promjena u vlasti,ako se kriminalci i lopovi nađu tamo gde im je poodavno bilo mjesta,ako se narodu vrati sve pokradeno itd.A kako može doći do ovih promjena?Legalnim putem na vanrednim izborima i to na svim nivoima.Do njih može doći ako se narod masovno odazove u svim gradovima i selima potpisujući peticiju i tražeći vanredne izbore.Kada bi se opozicija ujedinila i preuzela ovu aktivnost možda imamo neke šanse da naša Srpska bude bolja.U suprotnom bojim se da nam spasa nema.

  3. Постоје у Градској управи службе које су надлежне и људи који примају плате за посао који очигледно не раде…не знам зашто би грађани лоцирали рупе, кад постоји неко ко прима плату да би то радио?! Довољно је проћи једном улицом и све ти постане јасно. Имам неколико примјера на Старчевици гдје дођу да крпе рупе, и закрпе их али обавезно та рупа остане нижа за бар два cm у односу на цесту, чисто да те мало продрма да не заборавиш у каквом граду живиш и шта се све ради.

  4. Zeljka, 18.12.2011. 20:54:42

    Поздрављам Вас! Потпуно сте у праву. Баш у задњих мјесец дана је након неких радова „закрпљен“ асфалт и његов ниво је бар 4-5 цм испод нивоа тако да постоји могућност да некоме отпадну точкови уколико вози мало брже. Разговарао сам с човјеком који је један од руководилаца радова и пружио ми је увјерење да ће то бити ријешено кад се заврше сви радови.

    Ја сам још у априлу фотографисао рупе и оштећена степеништа: http://imageshack.us/photo/my-images/641/20773110583257616720010.jpg/ , али то је смијешна работа у односу на важније проблеме овог асфалта. Те рупе би могло лоцирати и неко удружење домаћица, а млади интелектуалци би требали своју енергију усмјерити у спречавање распродаје природних ресурса овог народа и задуживања нерођене дјеце.