Бања Лука: Азил за псе, форум за проблеме

У бањолучком Дому омладине данас је одржан Форум одговорности, на којем су на питања грађана одговарали представници Градске управе Бања Лука. Догађају, у организацији Центра цивилних иницијатива, присуствоао је велики број заинтересованих – прије свега представника градских мјесних заједница, организација, удружења грађана. На питања, која су морала бити написана на папир, па достављена модератору, одговарао […]

уторак, 21 фебруара, 2012 / 15:04

У бањолучком Дому омладине данас је одржан Форум одговорности, на којем су на питања грађана одговарали представници Градске управе Бања Лука.

Догађају, у организацији Центра цивилних иницијатива, присуствоао је велики број заинтересованих – прије свега представника градских мјесних заједница, организација, удружења грађана.

На питања, која су морала бити написана на папир, па достављена модератору, одговарао је градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић и неколико начелника одјељења Административне службе.

Говорило се, не редом, о: псима луталицама, вртићима, станоградњи, Топлани и гријању, Градском олимпијском базену, студентима просторног планирања, Демофесту, мостовима, Крупи на Врбасу, кантама за смеће и игралиштима, Бањолучанима и онима који то јесу/нису, па и о мини-аутопраонама.

За псе, посљедњим уједима актуелизован проблем, градиће се још један, бољи азил. Пси си проблем због несавјесних власника, а они са власницима могли би добити своје паркове и шеталишта. Они други, без власника, понекад се можда – кришом – субверзивно – довозе из других градова у Бању Луку, споменуто је на форуму.

Стратегијом развоја града до 2015. године предвиђена је бенефицирана градња за младе. Градоначелник је рекао да је град спреман да обезбједи локације за градњу, у одређеној мјери и инфраструктури, а онда би се издвајала средства само за грађевинске материјале и трошкове, али да им је у томе потребна и подршка Владе РС и Народне скупштине РС како би кроз промјене закона створили услове за овакво дјеловање.

Начелница Одјељена за друштвене дјелатности Љиљана Радовановић најавила је да би до средине ове године требало да се отвори вртић Колибри у насељу Залужани, али и да се заврши проширивање и реновирање вртића у насељу Лазарево. Одређени пословни објекти у власништву града требали би бити пререгистровани у предшколске установе, а то ће се десити у насељима Росуље и Старчевица.

За кров "Дома солидарности" дужни су да се побрину они који се у тој згради налазе (НУБ РС, Музеј РС, Привредна комора РС)

Полутопли или хладни радијатори су проблем, а стање ће се побољшати када (ако) се буде поправио топловод Врбас, што се мора урадити, рекао је градоначелник. До тада, они којима баш и није било топло ове зиме, мораће се стрпити. А да ли ће плаћати пуну цијену гријања – о томе ће се разговарати са представницима Града и Топлане, обећао је Давидовић.

Крупа можда неће постати Златибор, али прије неколико година није имала ни телевизијски сигнал;Чесма ће добити први мост који Бања Лука буде правила у будућности; за студенте просторног планирања тешко да има посла у Градској управи, јер у тим одјељењим сједе административни радници, а град планирају пројектантске куће. Канта за смеће, која кошта 200 КМ, можда јесте скупа, али градоначелник "нема осјећај о томе колико би требало да кошта једна канта за смеће", па је сугерисано онима који тврде да је то цифра од неколико КМ – да се пријаве на оглас о јавним набавкама, који је био јаван и отворен. Али поменуте канте, улазе у групу "доказивих грешака" – рече градоначелник.

Базен је коштао 17 милиона КМ, у потпуности грије воду соларним системом, и увијек се може рећи да су те паре негдје биле потребније, али, подсјетио је Давидовић, у бањолучким основни школама је било око 90 одсто непливача, а пливачи су морали ићи у Козарац да се спремају за такмичења.

Град Бања Лука стоји иза фестивала Демофест, али проблем је у подршци других институција. Акваријус нема снаге да га поново организује као досад, али постоје назнаке да су надлежна министарства вољна да издвоје средства по конкурсима да се фестивал не угаси. А уписан је у овогодишу туристичку понуду.

У Бањој Луци постоји и Академија грађана, чији чланови су данас добили сертификате. Академија за грађане је пројекат које је крајем прошле године организовао Град уз подршку мисије ОЕБС-а у БиХ. Цертификат је додијељен 31 грађанину.

Форум одговорности је први овакав догађај, јавне двосмјерне комуникације између "градских отаца" и грађана, а показало се да би требао трајати дуже, јер није било времена за сва питања. Ипак, одговори онима који их нису данас добили, биће написани на сајту Градске управе.

Штета је што овакав форум није организован у вријеме када се расправљало о буџету Бање Луке за 2012. годину, када су представници града примједбе уписивали у свеске, на чему су се јавне расправе тада завршавале. Такође, одговори и обећања градоначелника и начелника одјељења не подразумијевају испуњење, али су дати јавно, очи у очи, пред неколико камера, пред представницима грађана – који ускоро (не)гласају на изборима.

banja luka forum odgovornosti azil za pse bazen obdaniste, korpe za otpatke demofest krupa na vrbasu skijaliste0 КОМЕНТАРА

 1. Мени било забавно. Само ми г-дин Градоначелник увијек скретао с теме. Ја му напишем су планирали 5 милиона за ГОБ, а на крају рачун 17,6 милиона КМ, а Он само што не рече да лажем. Каже, није истина, коштао је 17 милиона. Па за разлику од 12,6 милиона КМ је могао ријешити све проблеме Старчевице или нека 3 друга насеља, а Он рече да ће добити и Старчевица базен. као 90% непливача, па ишли у Козарац, бла, бла,… Па колико је коштао базен у Козарцу? Ваљда је већи приритет школа и вртић, ваљда дјеца прво требају у вртић, па онда на пливање. И аргумент што су се дјеца утопила у Будви, кад је онај брод потонуо. Мени се чини да базен може и за милионче-два.
  B-)

 2. „Стратегијом развоја града до 2015. године предвиђена је бенефицирана градња за младе. „

  Ха ха ха ха то таман кад његови унуци буду „млади“… Каква јефтина демагогија…

  „Полутопли или хладни радијатори су проблем, а стање ће се побољшати када (ако) се буде поправио топловод Врбас, што се мора урадити, рекао је градоначелник. До тада, они којима баш и није било топло ове зиме, мораће се стрпити. А да ли ће плаћати пуну цијену гријања – о томе ће се разговарати са представницима Града и Топлане, обећао је Давидовић.“

  Једни могу имати калориматар а други не!Дакле једни (богати) могу платити оно што потроше, а сиротињу ко јебе? књишки примјер дискриминације. Браво Зградољубе, допусти нам да ти се дивимо!

  x-(

 3. pa bajno je, poal zaposlenih i vise je u administraciji…njima svejedno sta ce biti u gradu dok plata lijese. Sirotinja nema vremena da se bakce sa ovim, nekidan mi covjek rece po citav dan jurim da izbijem negdje 5km da zaradim!
  Zato Drazene i co, ako nema za koga da se glasa ima protiv koga, aktivirajte ljude oko sebe u BL, znam da to radite ali sad vam je to jedini zadatak

 4. pink panter, 22.02.2012. 18:08:51 [31645]

  „Dragoljub je u jednom ugodnom položaju“

  Наравно, он је испунио старосни услов за пензију (65 година) и вријеме је да му се захвалимо и достојанствено га испратимо. Нека осјети мало на својој кожи како живе бањалучки пензићи…

 5. Ne, ne može on u penziju. Nemamo dostojnu zamjenu. Kuzmanovića su prije svakoga pojavljivanja „osvježavali“ infuzijama, upakivali u pampers, očešljali , obukli, stavili mu ceduljče u ruke i deder čitaj što ti je premijer napisao. E, sada je obratno. Premijer čita ono što predsjednik napiše.
  Volio bih ući u glavu tih stogodišnjaka seratora i akademika da vidim kakva prokletinja ih tjera da dušu prodaju đavolu. Duša im u nosu, ali daj , daj… Nije valjda da nemaju zašto da kupe lijek ili kilu limuna. Ne mogu da se načudim svome profesoru, kojega sam poštovao.

 6. drazen78bl, 25.02.2012. 11:04:41 [32030]

  „Ја не знам зашто он све оне псе луталице не стави у камион и истовари у Зеници нпр. „

  И мени је то неколико пута прошло кроз мисао, Јајце је близу, Сански Мост такође, па нека тамо керови глођу Вехабије:P