Бан Ки Мун лобира код Медведева за други мандат

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је данас наду да ће Русија подржати његову кандидатуру за други мандат на челу свјетске организације. "Волио бих да могу да рачунам на вашу снажну подршку, лидерство и руковођење у наставку мог рада као генералног секретара", рекао је Бан руском предсједнику Дмитрију Медведеву на састанку у предграђу Москве. […]

петак, април 22, 2011 / 16:15

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је данас наду да ће Русија подржати његову кандидатуру за други мандат на челу свјетске организације.

"Волио бих да могу да рачунам на вашу снажну подршку, лидерство и руковођење у наставку мог рада као генералног секретара", рекао је Бан руском предсједнику Дмитрију Медведеву на састанку у предграђу Москве.

Дипломате кажу да су САД и остале кључне чланице Савјета безбједности УН дале прелиминарна обећања да ће подржати други Банов петогодишњи мандат.

Бан, бивши јужнокорејски министар спољних послова, није јавно објавио своју кандидатуру, али се то очекује у наредним мјесецима. Дипломате наводе да је он у приватним разговорима јасно рекао да ће покушати да добије други мандат.

Генералног секретара бира Генерална скупштина УН са 192 државе-чланице, по препоруци Савјета безбједности свјетске организације.

У пракси, одлуку о томе ко ће бити на челу УН доноси пет сталних чланица Савјета безбједности УН – Велика Британија, Кина, Француска, Русија и САД.

Дипломате које су жељеле да остану анонимне наводе да осталих 10 несталних чланица Савјета безбједности потом потврђују њихов избор.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је присуствовао састанку Бана и Медведева, рекао је да ће Русија наставити блиску сарадњу са генералним секретаром УН, али је изразио забринутост поводом усвајања резолуција УН којима се одобрава употреба силе.

Он је рекао да је у ситуацијама повезаним са употребом силе неопходно примијенити прецизнију терминологију за давање таквог мандата.

Русија, која је увијек наглашавала да УН треба да буду арбитар у глобалним споровима, уздржала се од гласања о резолуцији којом је одобрена употреба силе у Либији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *