Бан Ки-мун би још један мандат

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун саопштио је данас да је од Савјета безбједности УН затражио да подржи његову кандидатуру за други мандат на тој функцији. Бивши шеф дипломатије Јужне Кореје, 66.годишњи Бан изјавио је на конференцији за новинаре у Њујорку да је амбасадорима 192 државе чланице УН послао писмо у којем тражи да га […]

понедељак, 6 јуна, 2011 / 18:57

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун саопштио је данас да је од Савјета безбједности УН затражио да подржи његову кандидатуру за други мандат на тој функцији.

Бивши шеф дипломатије Јужне Кореје, 66.годишњи Бан изјавио је на конференцији за новинаре у Њујорку да је амбасадорима 192 државе чланице УН послао писмо у којем тражи да га „узму у разматрање за други мандат генералног секретара УН”.

Бан је генерални секретар УН од јануара 2007. и његов садашњи мандат завршава се 31. децембра, подсјетиле су агенције.

Он за сада нема ниједног декларисаног противкандидата, а ниједна од сталних чланица се не противи његовом избору, тако да је реизбор некадашњег јужнокорејског министра спољних послова готово извјестан, сматрају дипломате.

Његов поновни избор на функцији генералног секретара УН треба да потврди Савјет безбједности, а Генерална скупштина УН ће о томе гласати прије краја јуна, наводи АФП.

У суштини, пет сталних чланица Савјета безбједности – Велика Британија, Француска, Кина, САД и Русија доносе одлуку о генералном секретару свјетске организације. Шеф француске дипломатије Ален Жипе данас је подржао Банову кандидатуру за други мандат.0 КОМЕНТАРА