Бакирово саучешће Абасу (у име свих нас из деведесет и неке)

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упутио телеграм саучешћа предсједнику Палестине Махмуду Абасу, за истински трагичан догађај када су Палестинци јуришали праћкама на израелске снајпере, при чему их је погинуло преко стотину.

среда, 16 маја, 2018 / 01:52

Можда је бол за беспотребно изгубљеним животима, усред бескрајних ратова око вјере и територије, нешто са чим саосјећа већина становништва Дејтонске Долине Плача, те можда једино око чега се могу разумјети сви народи у овој земљи у којој три туђина сједе у "Уставном суду БиХ".

Око саопштења и саучешћа сва три члана Предсједништва тешко.

Бакир прича у име свих нас. Друга два су овај догађај оћутила.

Будући да Фронтал прати дешавања у Сирији, а мигранти из азијских земаља исламске провенијенције већ редовно газе по рути Ердогановог аутопута, без да и једна сигурносна служба не да није спремна, већ нема појма како би уопште реаговала на пријетњу; сцене арапско-израелског рата за територију и светиње, могу нам се са тв-екрана преселити на прозор са погледом испред куће.

Макар ће костимографски бити аутентичније. Како чујемо, Нијемци код којих су се као посљедица ратова за нафту упутили (на позив Маме Меркел) нису нешто одушевљени. Нарушена им је сигурност. Кажу.

За Израел је, рецимо, велика светиња оружана неповредивост зида према палестинским територијама. Једнако као Зид плача. Изнад којег је Ал Акса. И бригаде мученика.

И спремни су за то ратовати. Посебно на дан кад им Америка признаје Јерушалаим. Ту није смјело бити грешака.

Република Српска је јединствено против сценарија да Ефбих изгласа, рецимо, закон да се напуштена српска имовина додијели на привремено кориштење избјеглицама из Авганистана. А у Републици Српској исто није нико заинтересован да угошћава људе који без икакве провјере личних докумената освану у парку испред ваше куће и подигну шатор.

Ни домаћима на трговима се не допушта да то раде. Уколико нећете да будете Украјина. Или Македонија. Или Јерменија. Или Грузија.

Могли би се, зато, некад огласити ова друга двојица. Тек да чујемо шта они мисле. И симулирамо државу.

Бакир прича у име свих нас. Друга два су овај догађај оћутила.

У телеграму се наводи:

Ваша екселенцијо,

Са запрепаштењем и дубоком тугом пратимо трагичне догађаје у појасу Газе, гдје је велики број ненаоружаних палестинских цивила убијен од стране израелских снага безбједности.

Свједоци смо велике трагедије за цијели цивилизовани свијет и надамо се да ће међународна заједница коначно препознати потребу за хитно предузимање мјера на заустављању насиља.

У овим трагичним тренуцима за палестински народ, у име Предсједништва Босне и Херцеговине и у своје лично име желим да искажем најдубља саосјећања и солидарност са Вама и породицама оних који су изгубили животе у намјери да свијету укажу на вишедеценијско понижење и неправду коју трпе Палестинци, а нарочито на неподношљивост услова живота у Гази.

Примите, Екселенцијо, изразе најдубљег поштовања.

Бакир Изетбеговић12 КОМЕНТАРА

 1. Bila je skoro dobra dokumentarna emisija o Izraelu. Ako sam dobro skontao Izrael je nakon blistave pobjede u šestodnevnom ratu očikvao da će arapski svijet tražiti teritorije i Izrael je bio spreman da ih vrati u zamjenu za trajni mir međutim sa druge strane nije bilo reakcije.
  Rabin je tada kao vojnik postao zabrinut i rekao da narod Izraela nemože vječno da hoda na prstima.
  Izrael na kraju nije imao druge mogućnosti nego da sukob usmerava u pravcu da od Palestinaca naprave teroriste i zlotvore.
  Ubistvom Rabina i smrću Arafata tamo mira neće biti ni za pedeset godina.

  1. Citirati neuracunljivu pijanu budalu, polupisca, mafijasa sa privatnom para vojskom pljackasa je promasen cin, pevac. Nego, fasista se prepoznao medju svojima. Trajni mir na tim prostorima ce zavladati samo onda kada vise ne bude jednih ili drugih. Najgore barabe sernjaju jer je tako dogovoreno, a Druk Drasković nije samo komicar nego i ratnoprofiterska dripcina i huskac i kopac kostiju.

  2. “Trajni mir na tim prostorima ce zavladati samo onda kada vise ne bude jednih ili drugih.“

   Ћуј ти ба мултиетнићара шта вели?!

   Важи ли то и за наше просторе?

 2. Ko si onda ti ? Satiricar rezimskih budala?Citat je po meri jadnika, budala i kokošara. To će reći: Wolf je jadnik, budala i kokošar. Svaki palanacki filozof je jadnik, budala i kokošar. Svaki maloumnik koji njegove izjave drži verodostojnima, je jadnik, budala i kokošar. Probaj Ovo:
  „Ljudi koji sebe nazivaju pristalicama Izraela su u stvari pristalice njene moralne degeneracije i konačnog uništenja“.
  Noam Chomsky

  1. Ode ti daleko baš kao da si Hana Arent lično pa imaš pravo da te se nešto pita.
   Čuj moralne degeneracije,u Brčkom ima musliman koji je bio u Izraelu izbjeglica.
   Nije ostao tamo samo zato što je balijetina mrtva.
   Ko god hoće može klanjati u toku radnog vremena koliko hoće i ti pričaš o moralnoj degeneraciji.
   Za Vuka Draškovića takođe smatram da si pretjerao, zadnji roman koji sam čitao “ Via romana“ je genijaln.
   Na najljepši način pokušao je opravdati „turčenje“ čisto da ublaži raskol.
   K’o je još profitirao od pokušaja da pomiri nekoga?

  2. Мултиетнићару,

   питање је врло јасно. Да ли и код нас важи оно твоје:
   “Trajni mir na tim prostorima ce zavladati samo onda kada vise ne bude jednih ili drugih.“

   Пичка си ако не одговориш!

  3. Pajdo, odgovorio bi ti on da sta zna. I da zna sta znaci diskusija. Mozes ocekivati opet neko trabunjanje bez odgovora. Suvise ocekujes od Zeissa

 3. Када Американци – из било којих својих интереса или враћања дугова – одлуче да једнострано прекрше међународно право и раније постигнуте споразуме па признају Јерусалим као главни град Израела или независност Косова, онда мораш поздравити такову политку јаке, моћне и курчевите Америке. Не издвајају они новац и дају подршку независном Јерусалиму и Косову онако…Мени је зачудно да Срби прихватају такову политику, то показује одређени заокрет…Можда се, гледајући кроз оптику српског национализма, чини да је једно кршење међуанародног права а друго није, не знам…Или је ријеч само о пословичном лицемјерју и безмудности, хај знај…

  1. Османе,

   ти канда хоћеш да кажеш да Израел не може прогласити Јерусалим главним градом јер Јерусалим припада свим религијама.

   А када ја тврдим да Бошњаци не могу свој језик прогласити босанским јер Босна припада свима, онда ти принципи за неке не важе.

   Јебајига…

  2. Симо,

   у овом твом спину, изразу српске политичке софистике, замјени теза и логичкој грешци у расправи и закључивању, најважнија ствар је – допусти да се и ја послужим твојом вјештином нагађања и претпостављања онога шта то неко други хоће да каже, шта неко други канда мисли или шта прешућивањем одобрава и прихвата – да ти подржаваш независност Републике Косово.
   Аферим на томе!

Оставите одговор