Бакир звао татине генерале да правдају Дудаковића, а да га не помињу

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић примио чланове Удружења генерала БиХ

понедељак, 7 маја, 2018 / 22:25

Током разговора констатовано је да се у посљедње вријеме препознаје намјера статистичког, али и суштинског изједначавања одговорности зараћених страна за ратне злочине почињене током агресије на Босну и Херцеговину.

Истакнута је опредијељеност за процесуирање свих ратних злочина, те наглашено да је Армија РБиХ систематски спречавала и кажњавала починиоце кривичних дјела у својим редовима. С друге стране, снаге које су извршиле агресију на Босну и Херцеговину систематски су планирале, организовале, охрабривале и извршавале злочине, што је потврђено бројним пресудама међународних судова. (издвојени дио указује на велику спремност суочавања са злочинима које су починили припадници муслиманских формација)

Чланови Удружења су истакли да је број оптужених високих официра Армије РБиХ пред домаћим правосуђем несразмјерно велики у односу на број оптуженика из других војних формација, нарочито ако се има у виду број и интензитет почињених злочина. Тиме се очигледно жели створити вјештачки баланс и покушава промијенити карактер рата у Босни и Херцеговини.

Разговарано је и о начинима на који се оптуженима може помоћи да у судским процесима докажу своју невиност.

Предсједавајући Изетбеговић нагласио је да је потребно истрајати у борби за истину и правду, те на тим темељима градити помирење и заједнички живот у Босни и Херцеговини.