Бакир прво уз народњаке у Софији, да се загрије за ЕУ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић присуствовао је Самиту ЕПП-а уочи одржавања Самита Европска унија – Западни Балкан у Софији

среда, 16 маја, 2018 / 17:47

Самиту Европских народних партија (ЕПП), поред предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, присуствовали су и предсједници Европског парламента Антонио Тајани и Европског савјета Доналд Туск, предсједник Републике Србије Александар Вучић, премијер Хрватске Андреј Пленковић, аустријски канцелар Себастијан Курц и други. Домаћини Самита ЕПП-а су предсједник Европске народне партије Џозеф Дол и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Предсједавајући Изетбеговић је у свом обраћању истакао четири кључна елемента која су неопходна за убрзанији пут ка Европској унији. Рекао је како требамо мир на Балкану, да су реформе кроз преговоре са Европском унијом неоходне те да се мора интензивније градити инфраструктура која ће дати импулс економији. Нагласио је да је уз то неопходна и подршка пријатеља из Европских народних партија. Предсједавајући Изетбеговић је рекао да ће то произвести снажно кретање земаља регије ка чланству у Европској унији.

Предсједавајући Изетбеговић је у обраћању медијима након завршетка Самита ЕПП-а рекао како је на Самиту добијена неподијељена, до сада најснажнија подршка Балкану и његовом путу ка чланству у ЕУ. На Самиту ЕПП-а је усвојена декларација у којој је, поред наведене снажне подршке Балкану и његовом путу ка ЕУ, истакнута и важност испуњавања обавеза земаља које су кандидати за улазак у ЕУ.

Фокус Самита ЕУ – Западни Балкан, који почиње сутра у Софији, а којем присуствује и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, је потврђивање европске перспективе земаља регије. Очекује се покретање иницијативе за унапређење повезаности унутар регије и са Европском унијом, као и проналазак рјешења за заједничке изазове, попут безбједности и миграција. Посебна пажња биће посвећена и економској сарадњи.Коментариши