Бакир поселамио Генералну скупштину

Поздрав „Ес селаму алејкум“, којим се Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, обратио Генералној скупштини УН-а већина политичара, али и аналитичари оцијенили су чином против мултиетничности у БиХ.  Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, сматра да је Изетбеговић овим чином БиХ представио као исламску земљу и да је наступао као члан СДА, а не као […]

среда, октобар 3, 2012 / 13:14

Поздрав „Ес селаму алејкум“, којим се Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, обратио Генералној скупштини УН-а већина политичара, али и аналитичари оцијенили су чином против мултиетничности у БиХ.

 Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, сматра да је Изетбеговић овим чином БиХ представио као исламску земљу и да је наступао као члан СДА, а не као члан Предсједништва мултиетничке и мултирелигијске земље.

"Непромишљено, недовољно мудро и чин који није помогао Бошњацима. Овим је учинио много штете у нашим будућим односима јер он очекује подршку српских партија за министре из СДА. Ово што је урадио је порука српским партијама да ставе прст на чело када буду гласали о томе", сматра Мајкићева.

Иво Миро Јовић, члан ХДЗ БиХ, осуђује овај чин јер га, како је навео, сматра непромишљеним чином.

"Тамо је било више кршћана него муслимана, па нитко од њих није изашао за говорницу и обратио се таквим ријечима. Ради се о некултури и непознавању ствари и неприхватању БиХ као мултикултурне и мултирелигијске земље", рекао је Јовић.

Огњен Тадић, потпредсједник СДС-а, истакао је да високи функционери БиХ треба да избјегавају наступе у којима дају двосмислене поруке јер се тиме, како је навео, могу изазвати непотребне полемике у земљи.

"Господин Изетбеговић је очигледно хтио да покаже знање једног од важнијих страних језика у свијету, али би за грађане ове земље било прикладније да се обратио на енглеском или француском кад већ није знао на њемачком или руском", рекао је Тадић.

Бранислав Бореновић, потпредсједник ПДП-а, иронично је истакао да би тај поздрав једино имао смисла да је уз њега упутио и традиционалан поздрав православаца и римокатолика.

"У суштини је показао да је недорастао послу који обавља и показује сву тугу и биједу владајућих политичких олигархија у БиХ, у овом случају сарајевске политичке елите", рекао је Бореновић.

Мирсад Ђапо, потпредсједник СДП-а, рекао је да не жели да коментарише догађаје које сматра дневнополитичким поткусуривањем.

"Нисам чуо тај говор и не знам како је поздравио, нити сам се за то интересовао. Нека поздравља ко год како кога хоће", рекао је Ђапо.

Миодраг Живановић, професор Филозофског факултета у Бањалуци, истакао је да је тај поздрав толико неозбиљан да га ни не жели коментарисати, а за Сању Влаисављевић, невладиног активисту из Сарајева, у изјави нема ништа спорно јер је поздрав изрекао у присуству делегата из исламских земаља.

"Тај поздрав у контексту присутних у сали може бити само чин уважавања и никако не би смио бити тумачен изван контекста", сматра Влаисављевићева.

Право Бошњака

"Ес селаму алејкум" у преводу значи "Нека је мир с вама", а позив на мир, на ма ком језику био упућен, не може бити споран или увредљив, стоји у писаној изјави коју су нам доставили из Кабинета Бакира Изетбеговића, предсједавајућег Предсједништва БиХ.
"Предсједавајући Изетбеговић обратио се Генералној скупштини пожеливши добро јутро на енглеском и поздравом којим се свакодневно ословљава више од милијарду и по људи у свијету, чији су легитимни представници присуствовали засједању УН-а у Њујорку.

Такође, то је вишестољетни традиционални поздрав Бошњака муслимана, као дио њихове културе и идентитета и ускратити им право на тај поздрав било би задирање у домен основних људских права и слобода", наводе из овог кабинета.0 КОМЕНТАРА

  1. Babin sin, produkt neuspjelog abortusa. Ako je ovaj arapski pozdrav dio višestoljetne tradicije Bošnjaka muslimana onda je i kamenovanje, sječa ruku, pedofilija(nepismeni kamilar prorok je oženio 6-godišnju Ajšu), štancanje žanskih ninđi, …
    Ups, možda sam uvrijedio islamske vjernike? B-)

  2. шта је спорно што је поздравио, какве глупаве реакције све те јебло. никад ми више политичара нећемо имати овде. све комуњарска штенад.

  3. Nije sporno što je pozdravio već što je to predstavio kao višestoljetni pozdrav. Njihov je merhaba, iako je i njegov korijen u Arapskom.
    A što su reagovali političari, to je po dogovoru, pa barem toliko znaš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *