08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Б. Тадић: Нема потребе да Србија буде већи католик од папе

Лидер НДС Борис Тадић оцјењује да Србија у овом тренутку не може да уведе санкције Русији, јер, како каже, свака спољна политика мора да има позитивне економске последице. У овом тренутку ЕУ уважава позицију Србије и зато нема потребе да Србија буде "већи католик од папе", истиче Тадић. Предсједник Нове демократске странке Борис Тадић је […]

субота, 30 августа, 2014 / 15:05

Лидер НДС Борис Тадић оцјењује да Србија у овом тренутку не може да уведе санкције Русији, јер, како каже, свака спољна политика мора да има позитивне економске последице.

У овом тренутку ЕУ уважава позицију Србије и зато нема потребе да Србија буде "већи католик од папе", истиче Тадић.

Предсједник Нове демократске странке Борис Тадић је напоменуо да би се могло догодити да већ наредне године од Београда буде тражено да се јасније опредјели, преноси Танјуг.

"Не могу да не подржим садашњу избалансирану спољнополитику Србије, јер је она покушај да се настави политика вођена у време мог председничког мандата и заснована је на четири спољнополитичка стуба: Бриселу, Вашингтону, Москви и Пекингу", рекао је Тадић Танјугу.

Тадић истиче и да види да се чини велики напор да се у новом контексту обликује спољна политика која би била корисна грађанима Србије.

"Ми увек морамо да балансирамо, јер налазимо се на таквом стратешком месту", рекао је Тадић, који, међутим, сматра да је нереално да Србија у годинама које долазе задржи ову позицију.

Како је објаснио, у овом тренутку Србија у међународној заједници има одређени позитиван третман због Бриселског споразума и зато јој је остављена могућност да одржи избалансирану спољнополитичку позицију, али претпоставља да ће се од Београда тражити да се јасније опредјели.

"Већ следеће године можемо да се нађемо у тешкој ситуацији, јер конфликти не јењавају него ће расти, зато што су интереси највећих сила заоштрени. Мислим да ће Србија морати да се опредељује кудикамо више него до сада. Имали смо одређену паузу због Бриселског споразума, али те флексибилности у међународним односима вероватно неће бити већ од почетка идуће године", сматра Тадић.

Према његовим ријечима, спољна политика Србије треба да буде избалансирана али и увек руковођена чињеницом да евроинтеграције немају спољнополитичку алтернативу.

"Србија не може постати чланица Евроазијске уније јер географски не припада том блоку земаља, не може припадати другим политичким савезима, тако да наша спољна политика треба да буде максимално избалансирана када су у питању наши економски и стратешки интереси али увек усаглашавана са ЕУ", рекао је Тадић.

У овом тренутку, према његовим ријечима, ЕУ уважава позицију Србије када је ријеч о санкцијама Русији и зато, каже, нема потребе да Србија буде "већи католик од папе".

"Међутим, овај дан је данас, још неколико месеци ћемо имати ову ситуацију, али већ следеће године ћемо вероватно морати да доносимо и другачије одлуке", истакао је Тадић.

Истиче да је проблем што у овом тренутку спољна политика Србије није конзистентна на свим нивоима државе, јер, оцјењује, постоје различити спољнополитички приступи и оријентације предсједника, премијера и министра спољних послова.

"Озбиљан проблем је и што ми још нисмо прешли тачку без повратка у спољнополитичкој оријентацији ка чланству у ЕУ. И даље постоје сигнали у спољнополитичким изјавама челника наше државе који указују да бисмо могли да скренемо са европског пута", рекао је Тадић.

Та тачка без повратка, објаснио је, подразумјева не само да се заступа одређена политка, већ да се заступа из дубоких увјерења и правих мотива.

"Посебно озбиљно би требало схватити поруку Ангеле Меркел да балканске земље, а међу њима и Србија, у реформама напредују брзином пужа. То је најозбиљнија критика која нам је упућена и тако би је требало и схватити", закључио је Тадић.