Азербејџан би градио луку у Београду

Азербејџан је заинтересован за изградњу велике луке на Дунаву у Србији, приватизацију српских лука и предузећа, као и улагања у енергетику, изјавио је данас амбасадор Азербејџана у Београду Елдар Хасанов и за септембар најавио одржавање бизнис форума привредника двије земље, у Београду. У интервјуу Танјугу амбасадор Хасанов је рекао да је та земља на обали […]

недеља, 17 јула, 2011 / 18:14

Азербејџан је заинтересован за изградњу велике луке на Дунаву у Србији, приватизацију српских лука и предузећа, као и улагања у енергетику, изјавио је данас амбасадор Азербејџана у Београду Елдар Хасанов и за септембар најавио одржавање бизнис форума привредника двије земље, у Београду.

У интервјуу Танјугу амбасадор Хасанов је рекао да је та земља на обали Кавкаског мора заинтересована и за изградњу луке на Сави код Шапца, интермодалног терминала за комбиновани транспорт и градњу преосталих дионица коридора 10 код Пирота и Грделица, за које још нису расписани тендери.

Министарство за инфраструктуру и енергетику Србије је 13. јула саопштило да је Азербејџан заинтересован за изградњу луке на Дунаву на површини од 200 хектара.

Амбасадор Азербејџана каже да су тој земљи интересантне и српске фабрике и некретнине, истичући да постоји обостарана заинтересованост за отварање заједничких предузећа у Србији и Азербејџану.

“Српска страна такође жели да отвори низ предузећа у Азербејџану и због тога ће у септембру у Београду бити одржан озбиљан бизнис форум на којем ће се сусрести највеће компаније из Азербејџана и Србије, које ће моћи да се упознају и договоре о конкретној сарадњи”, рекао је он.

Хасанов је казао да су се предсједници Азербејџана и Србије Илхам Алијев и Борис Тадић током сусрета у јуну у Београду договорили да се уложе сви напори како би економски односи били добри колико и политички који су, како је нагласио амбасадор, тренутно на највишем нивоу.

У Србију је, по налогу предсједника Азербејџана, ове недјеље допутовала делегација стручњака која је одржала тридесетак састанака на којима су представници Србије представили мноштво пројеката из разних области.