Азбуковаскрсеније из МУП РС: Грами и килограми 1.102 возача са алкохолом у крви, пишу се исправно ћирилицом!

Бајка о томе да се мјерне јединице тобоже морају писати латиницом из покондирене културе и образованости, у пракси не постоји. Рецимо у Русији. Нијемцима, Енглезима, Французима опет… не пада на памет да наша имена, имена наших установа и предузећа или било чега другог пишу ћирилицом.

уторак, 10 августа, 2021 / 17:38

Не пада им напамет ни да пишу мјерне јединице другим словма осим својим, као што што и Тесла није могао добити неку мјерну јединицу употребљавану у свакодневном животу.

Какогод, МУП РС чија саопштења редовно критикујемо због латиничења сасвим баналних ствари, шаље саопштење у којем су грами и килограми ћирилицом, што најсрдачније поздрављамо уз поруку:

Видите да се може

Полицијски службеници Министарство унутрашњих послова Републике Српске су у оквиру појачане контроле учесника у саобраћају која је организована 6., 7., 8. и 9. августа 2021. године на подручју Републике Српске, због присуства алкохола у организму из саобраћаја исључили 1.102 возача, а због присуства алкохола преко 1,5 г/кг 124 возача задржано је лишењем слободе до отрежњења односно опоравка.

Због утврђеног присуства дроге или психоактивних сустанци у организму и одбијања да се подвргну испитивању, полицијски службеници су санкционисали 46 возача

У контролама које су организоване посредством пунктова, контролисана су сва евентуална кршења законских одредби, остварујући вид контроле тзв. лијевак, а по принципу нулте толеранције.

Током наведена четири дана издато је и 628 прекршајних налога због некориштења безбједносног појаса током вожње, 382 због непрописног превожења дјеце и некориштења аутосједалице, 50 возача је санкционисано због управања возилом прије стицања права на управљање и др.

Акција се спроводи у оквиру кампање "Вози опрезно – путуј безбједно", чији је циљ побољање стања безбједности у области саобраћаја у љетним мјесецима.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.