Авганистан: Посао са опијумом скочио за 133 одсто

Приход од производње опијума у Авганистану прошле године је скочио за 133 одсто и износио је око 1,4 милијарде долара, односно једну десетину БДП те земље, наведено је у извјештају Уједињених нација који је данас објављен. Канцеларија УН за дрогу и криминал саопштила је да је до великог пораста прихода дошло због тога што је […]

петак, 13 јануара, 2012 / 18:51

Приход од производње опијума у Авганистану прошле године је скочио за 133 одсто и износио је око 1,4 милијарде долара, односно једну десетину БДП те земље, наведено је у извјештају Уједињених нација који је данас објављен.

Канцеларија УН за дрогу и криминал саопштила је да је до великог пораста прихода дошло због тога што је 2010. године болест напала засаде мака.

Резултати истраживања су показали да је прошле године произведено 6.400 тона опијума, а 2010. године 4.000 тона.

Али, иако се род вратио на количину из периода прије избијања болести, цијене су остале високе, пише у извјештају који преноси АП.

Иако је у Авганистану тешко утврдити тачне статистичке податке, у извјештају се каже да вриједност опијума сада изности девет одсто БДП те земље.

„Опијум зато чини значајан дио авганистанске привреде и његов узгој обезбјеђује средства за финансирање побуњеника и одржавање корупције”, каже директор Канцеларије УН за дрогу и криминал Јуриј Федотов. Из Авганистана потиче око 90 одсто опијума у свијету, а од њега се прави хероин.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор