Аваз: Бошњака је више од пола, пописом хоће да смање број

Најмање половину становништва Босне и Херцеговине чине Бошњаци, други по бројности су Срби – 32 посто, 12 посто популације изјаснило се као Хрвати, а у категорију "остали” сврстало се шест посто грађана, бројке су изведене из пробног пописа проведеног у нашој земљи од 15. до 29. листопада прошле године, пише данашњи Дневни Аваз. Иако статистичке […]

петак, април 12, 2013 / 12:46

Најмање половину становништва Босне и Херцеговине чине Бошњаци, други по бројности су Срби – 32 посто, 12 посто популације изјаснило се као Хрвати, а у категорију "остали” сврстало се шест посто грађана, бројке су изведене из пробног пописа проведеног у нашој земљи од 15. до 29. листопада прошле године, пише данашњи Дневни Аваз.

Иако статистичке институције нису јавно обзнаниле те податке, то се тврди у анализи података с пробног пописа која је у посједу „Дневног аваза”, а која је сачињена на основу података Републичког завода за статистику, статистичке институције Републике Српске. Неслужбени документ наводно је достављен само пробраним политичким факторима из Српске те неким међународним дужносницима.

У овој се тајној анализи, која је под ознаком „само за интерну употребу”, закључује да ће попис становништва, планиран за листопад ове године, показати још и већи постотак Бошњака, али да се усвајањем отвореног или полуотвореног питања о националном изјашњавању тај постотак мора смањити!

– Важно је имати на уму да наведени износи не обухватају дијаспору и велики дио сезонских радника те је могуће очекивати значајне промјене код Бошњака уколико би попис обухватио ту популацију. Ту је могуће очекивати раст од 55 до 56 посто у складу с процјенама добијеним од Агенције за идентификацијске документе и размјену података (ИДДЕЕА) – закључује се у овој анализи.

Но, посебно је наглашено да 80 одсто оних који су се изјаснили као „остали” представљају „испитаници исламске вјере”. Такође, у овом документу наводи се да је пробни попис потврдио очекивано расипање одговора на питање о националној припадности.

– Резултати указују на расипање у чак шест категорија, од којих, очекивано, највеће расипање имамо у употреби националног имена „муслиман”, кориштеног у претходним пописима – наводи се у анализи.

Закључено је да је, уколико би се расипање примијенило на постојеће стање, не узимајући у обзир дијаспору и раднике на привременом раду, могуће очекивати пад постотка Бошњака у укупној популацији за пет до седам посто!

Ова анализа потврђује и намјере из мањег бх. ентитета да свим силама искриве стварну статистичку слику државе. Те намјере видљиве су и у закључку анализе, гдје се каже да је „у циљу нивелирања постотног односа између Срба и Бошњака важно наставити на примјени отвореног питања или полуотвореног питања, без читања понуђених одговора у самом попису”.

Такође, експлицитно је потцртано да „не треба допустити статистичко уједињавање појмова ‘Бошњак’ и ‘муслиман’ у једну националну структуру”.

Међутим, подсјетимо да и Устав БиХ из ’94. године јамчи да су то припадници једног народа и да их тако треба и третирати.0 КОМЕНТАРА

  1. Otkad smo to mi Srbi krivi sto Muslimani-Bosnjaci-Bosanci nisu rascistili sami sa sobom sta su, da li su Muslimani, Bosnjaci ili Bosanci. Ako od ’92 do danas nisu skontali sta su onda neka im bude po zasluzi, i neka budu zabrinuti ako ih bude manje od pola. Ja ne vidim da mi to tako zelimo prikazati, to je vise do njihove brljivosti. Jos jedan pokazatelj da je najbolje da se vrate svojim korijenima i stave tacku na pricu o tome sta su i ko su.

Оставите одговор