Аутор "Гоморе” добитник ПЕН/Пинтер награде за храброст

Италијански писац Роберто Савиано, који од 2006. године живи под полицијском заштитом због свог бестселера "Гомора” о наполитанској мафији, овогодишњи је добитник међународне књижевне ПЕН/Пинтер награде за храброст. Савиано (32) награду дијели са Британцем Дејвидом Хареом који је познат по својим књигама о британским институцијама, пренијеле су агенције. Сваке године један британски аутор добија награду […]

уторак, 11 октобра, 2011 / 13:58

Италијански писац Роберто Савиано, који од 2006. године живи под полицијском заштитом због свог бестселера "Гомора” о наполитанској мафији, овогодишњи је добитник међународне књижевне ПЕН/Пинтер награде за храброст.

Савиано (32) награду дијели са Британцем Дејвидом Хареом који је познат по својим књигама о британским институцијама, пренијеле су агенције.

Сваке године један британски аутор добија награду ПЕН/Пинтер која је установљена 2009. године и која се додјељује у знак сјећања на нобеловца Харолда Пинтера. Осим британског, награду добија и још један аутор који је прогоњен због својих увјерења.

„Роберто Савиано дотакао се теме наполитанске мафије, прво у роману ‘Гомора’ по којем је потом снимљен и филм”, рекао је Харе на церемонији јуче у Лондону.

„Он је то урадио уз велики ризик по своју безбједност. Надам се да ће ова награда коју дијелим са њим на неки мали начин учинити његов живот лакшим”, додао је он.

Савиано, који се крије после добијања пријетњи смрћу, послао је кратку поруку у којој је изразио захвалност због добијања награде.