Аутопут БЛ-ПД: СДС прозива Трнинића да објави детаље око уговора са Шандонгом

Српска демократска странка позива министра саобраћаја и веза РС Неђу Трнинића да објелодани све детаље уговора о изградњи аутопута Бања Лука – Приједор, који је данас потписан измећу Владе Републике Српске и кинеске компаније "Шандонг Интернешнал", како би се јавност упознала са свим аспектима уговора.

четвртак, 13 децембра, 2018 / 17:08

(Фронтал.СРБ поздравља то што писци саопштења у СДС, не чине грешку које је начинило ресорно министарство пишући име предметне кинеске компаније)

Према оном што је данас министар Трнинић изјавио, грађани Републике Српске ће  33 године, на колико је концесија закључена, морати да издвоје више од милијарду и сто милиона евра за 42 километра аутопута, чиме су оборени сви свјетски рекорди по цијени коштања километра аутопута. Ово је дупло скупље од аутопута Бар – Бољаре, који у Црној Гори гради друга кинеска компанија, а који има 42 тунела и 92 моста и вијадукта.

Тражимо од министра Трнинића да објасни из којих средстава ће се плаћати 32,5 милиона евра годишње накнаде колико се Влада уговором обавезала плаћати киненском инвеститору, уколико наплата путарине буде мања од тога износа, те да јавности предочи пројекцију прихода од путарине на будућем аутопута.

Наиме, Влада Републике Српске овим уговором гарантује киненском концесионару број возила који ће саобраћати дионицом аутопута Бања Лука – Приједор и обавезује се да ће из џепова грађана Републике Српске надомјестити средства уколико наплата путарина буде мања.