Аутопут Бања Лука – Добој: Потписан уговор за другу трашну кредита

У Бањалуци су директор Јавног предузећа "Аутоутеви РС", Душан Топић, и предсједник Европске банке за обнову и развој, Сум Чакрабарти потписали уговор о реализацији друге транше кредита за изградњу аутопута Бањалука – Добој, дионице Прњавор -Добој, у износу од 75 милиона евра. Потписивању протокола присуствовали су премијерка, Жељка Цвијановић и ресорни министар, Недељко Чубриловић. Директор […]

четвртак, 4 јула, 2013 / 07:50

У Бањалуци су директор Јавног предузећа "Аутоутеви РС", Душан Топић, и предсједник Европске банке за обнову и развој, Сум Чакрабарти потписали уговор о реализацији друге транше кредита за изградњу аутопута Бањалука – Добој, дионице Прњавор -Добој, у износу од 75 милиона евра.

Потписивању протокола присуствовали су премијерка, Жељка Цвијановић и ресорни министар, Недељко Чубриловић.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви РС“, Душан Топић, након потписивања протокола, рекао је да се пројекат реализује планираном динамиком.

Он је навео да су испуњени сви услови који се односе на добијање друге транше кредита. Први услов је био, каже Топић, да се обезбиједи квалитетан почетак реализације пројекта. Осим тога, постојао је и услов комплетирања цијеле мреже аутопута.

Задовољство није крио ни предсједник Европске банке за обнову и развој, Сум Чакрабарти. Навео је да постоји снажна сарадња са Републиком Српском, те да је до сада многобројним важним инфраструктурним пројектима уложено око милијарду и по евра.

Говорећи о изградњи аутопута „Бањалука – Добој“, ресорни министар Недељко Чубриловић, истакао је да ће извођачи радова, надзорни одбор и Јавно предузеће „Аутопутеви РС“ испоштовати све обавезе из уговора.

Са Чакрабартијем разговарала је и премијерка Жељка Цвијановић. Представила је планове о унапређењу пословног амбијента у Српској, стратегију за борбу против корупције и друге факторе који утичу на пословање. Цвијановићева је навела да је добила снажну подршку.
Договорена је и даљња сарадња. Чакрабарти је навео да ће се наредних мјесеци радити на пројектима који се односе на инфраструктуру, мала и средња предузећа, а посебно на енергетски сектор.

Међутим, наводи, та сарадња не би била могућа да Влада Српске није за то припремила добар терен.

У разговору премијерке Жељке Цвијановић и предсједника Европске банке за обнову и развој, Сума Чакрабартија, договорено је да ће, с обзиром на улазак Хрватске у Европску унију, све фирме које су оријентисане ка извозу добити подршку.