Aутопревозници блокирали царински терминал у Бањој Луци

Аутопревозници и шпедитери из Републике Српске блокирали су царински терминал у Бањој Луци због одлуке Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да се роба афричког и азијског поријекла не царини на овом терминалу. Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је да је Удружење упутило допис свим институцијама Републике […]

уторак, октобар 16, 2012 / 13:26

Аутопревозници и шпедитери из Републике Српске блокирали су царински терминал у Бањој Луци због одлуке Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да се роба афричког и азијског поријекла не царини на овом терминалу.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је да је Удружење упутило допис свим институцијама Републике Српске и УИО како би ова одлука била стављена ван снаге, иначе ће организовати велику блокаду на нивоу Српске.

Он је додао да се ова роба на основу одлуке УИО БиХ може царинити само на терминалима у Градишци, Тузли, Грудама и на аеродрому Сарајево.

“Велико је незадовољство превозника и шпедитера, јер са таквим гестом УИО идемо у тотални минус, без икакве економске оправданости за наш посао”, рекао је Грбић.

УИО БиХ донијела је нову Наредбу о надлежности царинских испостава за царињење одређених врста роба из азијских и афричких земаља. Одлука је донесена због знатне количине кријумчарене робе на тржишту БиХ и екстремно ниске царинске вриједности увозне робе на које се плаћају увозне дажбине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *