Аутономаштво у Европском парламенту

У згради Европског парламента у Бриселу данас ће бити организована конференција под називом "Војводина – изазови демократске консолидације аутономије". Организатор конференције је Скупштина АП Војводина, а одржава се под покровитељством потпредсједника Европског парламента Ласла Шурјана. Конференцији ће присуствовати европарламентарци Јелко Кацин из Словеније, Кинга Гал из Мађарске и Бернд Поселт из Њемачке, који ће излагати […]

уторак, 17 септембра, 2013 / 07:45

У згради Европског парламента у Бриселу данас ће бити организована конференција под називом "Војводина – изазови демократске консолидације аутономије".

Организатор конференције је Скупштина АП Војводина, а одржава се под покровитељством потпредсједника Европског парламента Ласла Шурјана.

Конференцији ће присуствовати европарламентарци Јелко Кацин из Словеније, Кинга Гал из Мађарске и Бернд Поселт из Њемачке, који ће излагати о теми "Војводина – како је ми видимо у ЕУ", потврђено је Срни у кабинету предсједника покрајинског парламента Иштвана Пастора.

Пастор је раније рекао да ће двочасовни панел бити посвећен анализи могућности у којој мјери покрајина може убрзати евроинтеграције Србије.

"Желимо да кроз отворену и конструктивну дискусију заједнички анализирамо у којој мери АП Војводина може подстаћи и убрзати процесе европских интеграција Србије", рекао је Пастор.

Он је навео да ће бриселска конференција бити прилика да се сагледају изазови с којим се данас суочава Војводина када је у питању остваривање њених Уставом и законом загарантованих надлежности.

Осим Пастора, који је лидер Савеза војвођанских Мађара, у саставу делегације покрајинске скупштине су и посланик Лиге социјалдемократа Војводине Маја Седларевић, као и секретар Скупштине АП Војводине Милорад Гашић из Демократске странке.

У саставу покрајинске делегације налази се и Павле Будаков, посланик опозиционе Социјалистичке партије Србије у Скупштини АП Војводина.

Владу АП Војводине на конференцији у Бриселу представљаће покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице Андор Дели.