Аустријско-швајцарска епархија СПЦ осудила поступак окупационих власти у Приштини према патријарху Иринеју

Епархија аустријско-швајцарска најоштрије је осудила одлуку привремених власти у Приштини да Његовој светости патријарху српском Порфирију забрани улазак на Косово и Метохију како би у навечерје божићних празника посјетио сједиште Српске православне цркве /СПЦ/ – манастир Пећку патријаршију.

уторак, 27 децембра, 2022 / 13:40

Из ове епархије истичу да је злочин и апсолутно неприхватљиво то што српском патријарху није дозвољен улазак на Косово и Метохију, да борави у свом дому у Пећкој патријаршији гдје се налази вишевијековно сједиште српских патријараха, те позвала Приштину и међународну заједницу да му допусте улазак.

Српска епархија је позвала све релевантне међународне институције да реагују поводом овог недопустивог чина који не само да грубо крши законе и људска права како вјерника, тако и самог патријарха СПЦ-а, него вјештачки изазива додатне тензије и подјеле у ионако нестабилној ситуацији.

Епархија аустријско-швајцарска апелује на све факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да се престане са неразумним гажењем основних права и слобода и да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање српског народа и његових светиња.

"Привременим институцијама такозваног Косова и међународној заједници мора бити знано да је манастир Пећка патријаршија, био и остао, седиште СПЦ и стожер целокупног православног српског духовног наслеђа, те да свака посета српског патријарха овом манастиру представља долазак кући, који нико не сме да му брани", нагласили су из Епархије аустријско-швајцарске.

У саопштењу се додаје да је мисија патријарха српског Порфирија увијек инспирисана помирењем или има за мотив помирење.

"Стога се молимо Богомладенцу Христу да уразуми и просветли све релевантне власти такозваног Косова и међународне институције у јужној српској покрајини, управо с циљем помирења и постизања трајног мира, да најхитније допусте српском патријарху улазак на територију Космета и омогуће тамошњем православном српском народу сусрет са својим духовним оцем у освит овог великог хришћанског празника Рођења Христовог", истиче се у саопштењу.

Полиција самопроглашеног Косова јуче није дозволила Његовој светости патријарху српском Порфирију да пређе административни прелаз Мердаре.