Аустријанци по америчком налогу хапсе навелико – 800 у бајбоку

Аустрија је ухапсила 81 од више од 800 лица у оквиру глобалне операције против организованог криминала, саопштила је данас Влада Аустрије.

среда, 9 јуна, 2021 / 12:13

У операцији америчкког Федералног истражног бироа /ФБИ/, полиције Аустралије и Европе било је привођења осумњичених у Аустралији, Азији, Европи, Јужној Америци и Блиском истоку у вези са трговином наркотицима.

У Аустрији полиција је ухапсила осумњичене у провинцијама од Тирола на Алпима на западу до Беча. Ради се о припадницима различитих група, а терете се за различита кривична дјела, од трговине дрогом до убиства.

"Циљ ове операције био је да се нанесе велики ударац организованом криминалу и у томе смо успјели", рекао је аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер новинарима, додајући да су те банде биле укључене широм свијета у трговину дрогом и оружјем, али прије свега у брутална дјела насиља.

У 67 операција заплијењено је 35 комада оружја, 707 килограма дроге и 646.000 евра у готовини.

"Овдје се посебно ради о међународној трговини кокаином, хероином и марихуаном у веома великим количинама", рекла је Нина Бусека, портпарол тужилаштва Беча на конференцији за новинаре.

У оквиру операције у којој су бандама продати шифровани телефони које су службе безбједности могле пратити, аустријска полиција заплијенила је 30 килограма кокаина, 26 килограма хероина, 261 килограма смоле канабиса и 390 килограма марихуане, рекао је генерални директор за јавну безбједност Франц Руф.

Један од ухапшених је лидер криминалне групе за којим се трага због три убиства у Србији, а крио се у Грчкој и Турској прије него што је провео неколико дана у Бечу, рекао је Руф.

Ухапшен је и држављанин Србије који се терети за међународну трговину дрогом, а такође је осумњичен за убиство у Србији.