Аустријанци неће Турску у ЕУ

Вето Турске на кандидатуру бивше шефице аустријске дипломатије Урсуле Пласник за мјесто генералног секретара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) појачао је у Аустрији негативан став према могућем чланству Анкаре у ЕУ. Најновије истраживање института „Галуп” показује да се 82 одсто Аустријанаца изјашњава против чланства Турске у ЕУ. Само 10 одсто сматра да Турске […]

уторак, 14 јуна, 2011 / 12:48

Вето Турске на кандидатуру бивше шефице аустријске дипломатије Урсуле Пласник за мјесто генералног секретара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) појачао је у Аустрији негативан став према могућем чланству Анкаре у ЕУ.

Најновије истраживање института „Галуп” показује да се 82 одсто Аустријанаца изјашњава против чланства Турске у ЕУ. Само 10 одсто сматра да Турске треба да приступи Унији.

Неповољан став према чланству Турске у ЕУ присутан је у свим парламентарним странкама. Чак 62 одсто, иначе по овом питању толерантних гласача странке Зелених и 88 одсто присталица владајуће Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) су против чланства Турске у ЕУ.

Истраживање је даље показало да 68 одсто Аустријанаца сматра да би Аустрија требало да уложи вето против приступања Турске Унији. Аустрија је још раније усвојила одлуку да ће, у случају да предстоји пријем Турске у ЕУ, одржати референдум на којем грађани треба да се изјасне да ли прихватају Анкару у Унији.0 КОМЕНТАРА