Аустрија одобрила изручење Санадера Хрватској

Аустријски покрајински суд у Салцбургу одобрио је данас да Хрватској буде изручен бивши хрватски премијер и лидер ХДЗ Иво Санадер, који је од децембра 2010. у притвору у том граду. Судија тог суда Клаудија Лехнер оцијенила је да Санадер, који је крајем прошле године ухапшен у Аустрији по налогу хрватских власти, може бити изручен Хрватској, […]

понедељак, 9 маја, 2011 / 13:39

Аустријски покрајински суд у Салцбургу одобрио је данас да Хрватској буде изручен бивши хрватски премијер и лидер ХДЗ Иво Санадер, који је од децембра 2010. у притвору у том граду.

Судија тог суда Клаудија Лехнер оцијенила је да Санадер, који је крајем прошле године ухапшен у Аустрији по налогу хрватских власти, може бити изручен Хрватској, преносе аустријски медији.

Санадер је 8. марта одбио изручење, тврдећи да у Хрватској не би имао праведно суђење, па му је притвор тада продужен за два мјесеца.

Хрватска Нова ТВ данас преноси да су Санадерови адвокати најавили да ће уложити жалбу на одлуку аустријског суда, за шта имају 14 дана.

С обзиром да је одлука суда у Салцбургу првостепена, како пишу хрватски медији, до изручења Санадера Хрватској би могло да протекне и неколико мјесеци.

Санадер је у притвору од 10. децембра 2010. кад је ухапшен на основу међународне потернице коју је расписала Хрватска која га тражи због сумње да је злоупотребио положај и овлашћења и због удруживања у злочиначку организацију.

У петак је потврђено да је аустријско правосуђе примило све тражене документе од хрватских колега, али Санадерови адвокати тврде да још нису добили на увид све документе које су тражили.

Санадер се терети за удруживање за извршење кривичног дјела у случају извлачења пара из државних предузећа и министарстава преко агенције "Фими-медија", као и за злоупотребу положаја и овлаштења у случају незаконитог пословања Хрватске електропривреде и петрохемијског предузећа "Диоки".

По налогу загребачког жупанијског суда, у Аустрији је замрзнуто око 1,36 милиона евра имовине бившег премијера, која је углавном нађена у његовим сефовима у готовини и вриједносним папирима.

У Хрватској је фамилији Санадер блокирано 19 милиона куна (2,58 милиона евра), што готовине, што некретнина и покретне имовине.

Аустријске власти су у међувремену против Санадера покренуле истрагу због прања новца и умијешаност у аферу с "Хипо банком".



Оставите одговор