Аустрија највише улаже у Дејтонку

Предсједник аустријске Привредне коморе Кристоф Лајтл рекао је да је Аустрија највећи инвеститор у БиХ, док је у Србији и Македонији друга, те изразио увјерење да ће економска сарадња са регионом бити даље унапређивана.

понедељак, април 2, 2018 / 13:04

„Највећи потенцијал за сарадњу представљају металургија, производња текстила, ИТ услуге и обрада сировина у шумарству и пољопривреди“, каже Лајтл.

Он је за „Глас Српске“ навео и да су аустријске компаније инвестирале око 58 милијарди евра у средњу и источну Европу закључно са 2016. годином, што је готово трећина укупних страних улагања Аустрије.

Лајтл, који је и предсједник Асоцијације европских привредних комора, истиче да би улазак земаља западног Балкана у ЕУ био од огромног значаја за Европу, и то из политичког и економског угла.

Према његовим ријечима, регионална сарадња и добри односи не представљају само интегрални дио процеса спајања западног Балкана са ЕУ, него и доприносе стабилности, помирењу и стварању климе за лакше рјешавање билатералних несугласица.

„Из економског угла, Србија, Црна Гора, Македонија, Албанија и БиХ су привлачна тржишта са око 20 милиона потрошача. Њихов улазак у ЕУ ствара правну и законску сигурност у региону и даје подстицај за инвестирање и економску активност региона“, рекао је Лајтл.

Лајтл каже да је у земљама западног Балкана највећи напредак у економском погледу у протекле двије године остварен у Србији и Црној Гори, док БиХ заостаје и у посљедње вријеме има мање предузетих корака.

Он је нагласио да се земљама западног Балкана прикључивањем ЕУ отварају европска тржишта, као и да све те земље морају да спроведу велике реформе у кључним подручјима као што су владавина права, основна права и јавна управа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *