Аустрија: Моралес присилно слетио јер су мислили да је Сноуден с њим

Авион предсједника Боливије Ева Моралеса био је присиљен да слети у Аустрији, након што су Француска и Португал одбиле дозволу прелета усљед гласина да је један од путника бивши службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден, рекли су званичници. "Речено нам да је постоје неке неосноване сумње да је у авиону Сноуден. Не знамо ко […]

среда, 3 јула, 2013 / 09:08

Авион предсједника Боливије Ева Моралеса био је присиљен да слети у Аустрији, након што су Француска и Португал одбиле дозволу прелета усљед гласина да је један од путника бивши службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден, рекли су званичници.

"Речено нам да је постоје неке неосноване сумње да је у авиону Сноуден. Не знамо ко је измислио ту лаж, вјероватно неко ко жели да нанесе штету нашој земљи", изјавио је боливијски министар Давид Чокехуанка новинарима, пренио је Си-Ен-Ен.

Он је додао да је ову малициозну информацију неко намјерно објавио да наштети Боливији.

Министар је истакао да је овај потез угрозио живот Моралеса, који је био у посјети Русији. "Португал нам дугује објашњење, као и Француска", рекао је он.

Министар одбране Боливије Рубен Саведра рекао је мрежи Си-Ен-Ен да су по његовом мишљењу САД пронијеле те гласине.

"То је лаж коју је пласирала влада САД", рекао је он, додајући да су нарушена права Боливије у домену авио транспорта.

Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је да планира да сазове регионални састанак Уније земаља Јужне америке /Унасур/ на коме ће се размотрити ово питање, пренио је Си-Ен-Ен.

Сноудена траже САД због откривања тајног програма надзора америчких тајних служби које су пратиле и прислушкивале институције и амбасаде ЕУ. Сноуден је након бијега из Хонг Конга нашао уточиште на аеродрому "Шереметјево" у Москви.Оставите одговор