Aустралијски суд ослободио Драгана Васиљковића

СИДНЕЈ – Аустралијски суд уважио је данас жалбу Драгана Васиљковића, познатог као капетан Драган, против захтјева Хрватске да јој буде изручен, и наредио да буде пуштен из затвора. Васиљковић је ухапшен у јануару 2006. године након што је Загреб затражио његово изручење поводом оптужби да је починио злочине током рата од 1991. до 1995. године. […]

среда, септембар 2, 2009 / 11:16

СИДНЕЈ – Аустралијски суд уважио је данас жалбу Драгана Васиљковића, познатог као капетан Драган, против захтјева Хрватске да јој буде изручен, и наредио да буде пуштен из затвора.

Васиљковић је ухапшен у јануару 2006. године након што је Загреб затражио његово изручење поводом оптужби да је починио злочине током рата од 1991. до 1995. године.

Суд је у априлу 2007. године донио одлуку да Васиљковић може бити изручен, али је он потом уложио серију жалби, тврдећи да у Хрватској не би имао поштено суђење.

Аустралијски Федерални суд у пуном саставу утврдио да је постоји "суштинска или стварна шанса" да Васиљковић буде оштећен због своје националности или политичких ставова уколико буде послат на суђење у Хрватску.

Хрватска оптужује Васиљковића да је био умијешан у мучење и убиства хрватских цивила и затвореника у Книну 1991. године и селу Бруска 1993. године.

Он је одбио ове оптужбе, али је у интервјуима медијима рекао да је обучавао српске регруте, убијао у борби и испитивао непријатељске војнике.

Васиљкловић је успио да убиједи суд да Хрватска жели да му суди дјелимично и због његовог политичког увјерења да Срби из Крајине имају право на самоопредјељење.

Суд наводи да је изручење бјегунца траженог због "његове расе, вјере, националности или политичких ставова" забрањено аустралијским законом.

Тројица судија наредили су да Васиљковић буде пуштен из затвора, али је реализација одлуке одгођена до сутра у 15.00 часова, како би Хрватска имала времена да поднесе жалбу, уколико то жели.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *