Аустралијен: Србија се не противи независности Косова

СИДНЕЈ – Пристанак Србије да се више не противи независности Косова запањујући је преокрет, који је омогућио Албанцима да почну да "оцртавају" своју властиту будућност, пише лист "Аустралијен". Оцјењујући да тај потез Србије представља истински крај ратова на Балкану, аутор поставља питање да ли је Београд изненада промијенио свој став и жели да уђе у […]

понедељак, 13 септембра, 2010 / 16:15

СИДНЕЈ – Пристанак Србије да се више не противи независности Косова запањујући је преокрет, који је омогућио Албанцима да почну да "оцртавају" своју властиту будућност, пише лист "Аустралијен".

Оцјењујући да тај потез Србије представља истински крај ратова на Балкану, аутор поставља питање да ли је Београд изненада промијенио свој став и жели да уђе у ЕУ и то у вријеме када је ЕУ расцјепкана, погођена проблемим са више страна, када се њом једва управља и када Унија нема новаца да испуни своје амбиције.

Чини се да је жеља да се уђе у ЕУ надвладала горчину око Косова, каже аутор, додајући да су у овом случају превладали иницијатива и примјер других. Београд је видио просперитет Словеније и напредовање Хрватске према чланству.

Србија је прошле године поднијела апликацију за чланство у ЕУ, али Брисел није учинио ништа да покрене ствари са мртве, упозоривши Београд да прво ријеши неспоразуме са својим сусједима.

Рат на Косову 1999. године и НАТО бомбарадовање Србије, чиме је алијанса натјерала Слободана Милошевића да се повуче, још су горки у сјећањима у тој земљи, наводи се у тексту.

Србија је одбила да призна ,,независност Косова" 2008. године, а Русија се борила свим силама у Савјету безбједности УН, истичући као аргумент да ће то бити преседан који ће слиједити и други.

Међутим, послије свега тога Београд пристаје на допуне резолуцији УН у којој се тражи да се поново отвори дискусија о статусу Косова. Београд се сложио да сарађује са ЕУ и размотри "будућност ембрионске државе (Косова)" и практичне ствари као што је транспорт преко граница, школе, што је запањујући потез.

ЕУ појачала је притисак на Београд да попусти након што је Међународни суд правде у Хагу у јулу рекао да Косово није прекршило међународно право усвајењем декларације о проглашењу независности.

Међутим, проблеми се могу појавити на страни Албанаца. "Још увијек морамо да убиједимо косовске лидере“, каже Питер Фејт, специјални представник ЕУ за Косово.

ЕУ притишће Београд и Приштину да ријеше практична питања како би камиони са Косова могли да уђу у Србију, зати, по ком наставном плану и програму треба да се ради у школама за десет одсто српске популације, а многи страхују да ће напредак бити спор јер ниједна страна није не показује жељу за начини уступке.

Србији ће вјероватно бити дозвољено да пређе у наредну фазу чланства у децембру али наредна препрека је хапшење Ратка Младића.

Карикатура: Душан Петричић (Политика)Оставите одговор