Aустралија: У пасошима мушки, женски и "Икс" пол

Аустралијанцима ће у новим пасошима у рубрику за пол, моћи да наведу и "неодређено", што ће бити означен са "икс". Новим мјерама, уведеним с циљем уклањања дискриминације, предвиђено је да трансексуалци и људи неопредијељени за пол могу да изаберу и трећу опцију. Људи чији се пол касније разликовао од оног при рођењу морали су прво […]

четвртак, септембар 15, 2011 / 12:36

Аустралијанцима ће у новим пасошима у рубрику за пол, моћи да наведу и "неодређено", што ће бити означен са "икс".

Новим мјерама, уведеним с циљем уклањања дискриминације, предвиђено је да трансексуалци и људи неопредијељени за пол могу да изаберу и трећу опцију.

Људи чији се пол касније разликовао од оног при рођењу морали су прво да изврше хируршки захват и онда да у пасошу промијене жељени пол.

Аустралијски сенатор Луиза Прат, чији је партнер рођен као жена, а сада се идентификује као мушкарац, рекла је да је ова реформа огроман корак напријед.

"Било је много случајева да су на аеродромима у другим земљама имиграционе службе хапсиле људе једноставно због тога што се у њиховим пасошима не осликава њихов изглед. То је веома стресно, непријатно и понекад опасно", рекла је она.Оставите одговор