Аустралија изручује Капетана Драгана 15. јула Хрватској

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, кога хрватске власти оптужују за ратне злочине, требало би да буде изручен Хрватској 15. јула. То би било могуће пошто је Аустралија од званичног Загреба добила доказе да ће суђење њеном држављанину "бити поштено и непристрасно", пишу "Новости". Васиљковић је из аустралијског притвора, у коме се налази већ девет […]

понедељак, мај 25, 2015 / 10:01

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, кога хрватске власти оптужују за ратне злочине, требало би да буде изручен Хрватској 15. јула.

То би било могуће пошто је Аустралија од званичног Загреба добила доказе да ће суђење њеном држављанину "бити поштено и непристрасно", пишу "Новости".

Васиљковић је из аустралијског притвора, у коме се налази већ девет година, рекао за овај лист да нема повјерење у хрватску државу која га је недужног оптужила за ратне злочине.

"Припремајући своју одбрану пред хрватским судом, ангажовао сам двоје адвоката из Хрватске, али су ми они ових дана изненада отказали пуномоћје. Један бранилац је добио озбиљне претње да ће му породица страдати због мене. Адвокати су уплашени, напустили су ме и сада нема ко у Хрватској да ме брани", рекао је Васиљковић.

Уз тврдњу да ће га у Хрватској убити, Васиљковић је посредством пријатеља који су га ових дана посјетили у сиднејском затвору, информацију о томе да нема ко да га брани послао Амбасади Србије у Канбери.

Лист пише да ће Аустралија капетану Драгану као аустралијском држављанину платити одбрану пред хрватским судом, а новац за то је издвојен и биће плаћен адвокатима из Хрватске по обављеном послу.

Ријеч је о примамљивој суми и заради, с обзиром на то да, према адвокатском цјеновнику, само улазак у судницу на прво рочиште адвокати у Загребу наплаћују по 800 евра.

Аустралијска Влада је у новембру 2012. године донијела одлуку да ће Капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и покушаја одбране да оспори хрватски захтјев за изручење који је поднесен 2005. године.

Васиљковић је 2013. године пролонгирао изручење Хрватској, пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу, којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији, али ту одлуку је поништио савезни суд.

Хрватска тражи Капетана Драгана у вези са оптужбама за ратне злочине почињене у вријеме када је био командант у Крајини 1991. и 1992. године.

Према хрватској оптужници, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.Оставите одговор