Аустралија: Цијене у порасту

Потрошачке цијене у Аустралији порасле су у другом кварталу за 3,6 одсто у односу на исти период прошле године, усљед поскупљења хране и горива. Храна је све скупља због штете коју су раније ове године усјевима нанијели поплаве и циклони. Аустралијски долар истовремено је достигао рекордно високу вриједност према америчком долару због бојазни да ће […]

среда, јул 27, 2011 / 19:04

Потрошачке цијене у Аустралији порасле су у другом кварталу за 3,6 одсто у односу на исти период прошле године, усљед поскупљења хране и горива.

Храна је све скупља због штете коју су раније ове године усјевима нанијели поплаве и циклони.

Аустралијски долар истовремено је достигао рекордно високу вриједност према америчком долару због бојазни да ће централна банка Аустралије повећати основну каматну стопу.

"То је незгодна цифра и наговјештај раста каматне стопе", изјавио је Мајкл Блајт из Аустралијске банке Комонвелта, коментаришући инфлацију која је премашила очекивања.

Централна банка Аустралије је као један од својих најважнијих приоритета одредила стабилност цијена, а посљедњи пут је мијењала основну каматну сотпу у новембру 2010. године.

За један амерички долар тренутно се добија 1,10 аустралијских долара, што је највише од када је Аустралија увела пливајући девизни курс 1983. године.Оставите одговор