АТВ чачка: Како се мјери гледаност телевизија?

Код нас је и то могуће, програма нема, али има гледаности. Због пресјецања оптичких каблова, у недјељу од 18 до 22 часа, више од 60 одсто гледалаца није могло да прати програм АТВ-а. Од 19 земаљских предајника, само три су радила. Слично је било и са корисницима кабловских оператера. Оно што гледаоци нису видјели, изгледа […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 08:33

Код нас је и то могуће, програма нема, али има гледаности. Због пресјецања оптичких каблова, у недјељу од 18 до 22 часа, више од 60 одсто гледалаца није могло да прати програм АТВ-а.

Од 19 земаљских предајника, само три су радила. Слично је било и са корисницима кабловских оператера.

Оно што гледаоци нису видјели, изгледа да јесу истраживачи рејтинга телевизија. Иако је неупитно да је гледаност Централних вијести АТВ-а због пресјецања каблова у недјељу морала да буде бар дупло мања, подаци једине овлаштене агенције за истраживање гледаности, “Одијенс межурмент” (Audience measurement), показују да у рејтингу није било већих осцилација. То поново у питање доводи валидност тих истраживања, на шта из АТВ-а одавно упозоравају.

“Добра је прилика да ми уствари укажемо на проблематичност истраживања, односно резултата које испоручује агеција “АM” чак и онда када они нама иду у прилог. Нажалост, то је само још једна потврда да ми имамо врло непоузданог истраживача”, рекла је Наташа Тешановић, директор Алтернативне телевизије.

Из агенције увјеравају: “Све је у реду, забиљежили смо прекид програма”. У писаном образењу, како се чини, гледаност мјере само на основу два оператера и то из Федерације. О онима из Српске ни ријечи, као ни како мјере гледаност оних који програм гледају земаљским сигналом.

“Свако гледање у том периоду прекида код корисника код којих није био прекид које је било на терестриалу или на ИПТВ платформама је уредно забиљежено и препознато, јер смо имали секундарну референцу са БХ Телекома која није имала прекид”, истичу у писаном одговору из Агенције за истраживање гледаности.

По резултатима, изгледа и да гледаоци нису много спавали у ноћи са недјеље на понедјељак. Поједине културне и пољопривредне емисије јавног сервиса чија се реприза емитовала у раним јутарњим часовима, имале су и више од половину гледаности дневних информативних емисија које се емитују у ударним терминима.

Такође и једна комерцијална телевизија, којој су два највећа оператера половином просле седмице ускратила емитовање у Федерацији, имала је нелогично три пута већи рејтинг него у данима прије искључења.

”Мислим да су ови резултати тренутно за сваку осуду, за контроле СИПЕ, ОСЕ, и тако даље, односно да је ово криминал који се већ, ево ове двије године увукао у медијску индустрију”, рекао је Елвир Швракић, директор ТВ Хаjат.

Због пољуљаног повјерења у оваква истраживања трпи цијела медијска индустрија у БиХ. Колику штету погрешни подаци могу нанијети довољно потврђује податак да на основу тих података ТВ станице подијеле маркетиншки колач већи од од 30 милиона марака.