Атлантис кренуо на посљедњи пут ка Земљи

Посада америчког спејс шатла Атлантис поздравила се данас са астронаутима на Међународној свемирској станици (МШ) и започела повратак на Земљу којим ће означити завршетак америчког шатл програма након три деценије рада, преносе агенције. У спектакуларном орбиталном изласку сунца, Атлантис се у 06.28 ГМТ одвојио од МШ и кренуо натраг на Земљу, на своје посљедње путовање. […]

уторак, 19 јула, 2011 / 16:02

Посада америчког спејс шатла Атлантис поздравила се данас са астронаутима на Међународној свемирској станици (МШ) и започела повратак на Земљу којим ће означити завршетак америчког шатл програма након три деценије рада, преносе агенције.

У спектакуларном орбиталном изласку сунца, Атлантис се у 06.28 ГМТ одвојио од МШ и кренуо натраг на Земљу, на своје посљедње путовање.

"Хвала што сте нас угостили. Ово је сјајна станица, било нам је велико задовољство", казао је командант Атлантиса Крис Фергусон по окончању осмодневног боравка на МШ.

Док је Атлантис започињао одвајање од МШ, међу инжењерима НАСА у Контролном центру мисије у Хјустону, у Тексасу, владала је тишина испуњена поштовањем према овом историјском тренутку.

Посаде МШ и Атлантиса су се дан раније растале у дирљивој церемонији, а затим су астронаути на пасарели која повезује спејс шатл и свемирску станицу поставили америчку заставу која је понета приликом прве шатл мисије 1981. у гесту који је требало да симболизује крај једне ере.

Атлантис је, са четири астронаута и опремом за истраживачку лабораторију на свемирској станици, лансиран 8. јула из Свемирског центра Кенеди, на Флориди, где би требало да се врати у четвртак предвече.

САД више неће имати спејс шатл који је у стању да превози астронауте у орбиту, тако да ће руске капсуле "Сојуз" бити једини начин да се стигне до МШ и то све до 2015. када се очекује да ће нова америчка летјелица, саграђена у сарадњи између НАСА и приватне корпорације, бити спремна за полетање.