Атина: Масовни штрајк на ивици да прерасте у рат са полицијом

Стотине младих људи гађали су полицију запаљивим бомбама, боцама и комадима мермера у току протеста у центру грчке пријестонице Атине. Полиција је узвратила сузавцем и шок бомбама на тргу Синтагма, у близини парламента, након чега су се демонстранти подијелили у двије групе.  У оквиру 48-часовног масовног штрајка на хиљаде људи маршира улицама Атине. Дошло је […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 19:21

Стотине младих људи гађали су полицију запаљивим бомбама, боцама и комадима мермера у току протеста у центру грчке пријестонице Атине. Полиција је узвратила сузавцем и шок бомбама на тргу Синтагма, у близини парламента, након чега су се демонстранти подијелили у двије групе.

 У оквиру 48-часовног масовног штрајка на хиљаде људи маршира улицама Атине. Дошло је и до сукоба с полицијом. У нередима једна соба умрла, 16 повријеђено.

Како су јавили грчки медији, током протеста и сукоба с полицијом преминуо је један 66-годишњак, и то од посљедица срчаног удара.

Процјењује се да се испред парламента на тргу Синтагма у Атини окупило 50.000 људи. Полиција се сукобила с малим групама демонстраната, док се велика колона демонстраната кретала у протестној шетњи по улицама Атине.

Адвокати, нотари, апотекари, љекари, просвјетни радници, контролори лета, такси возачи и возачи трајекта, новинари…штрајкују други пут у посљедње три недјеље како би показали лидерима ЕУ који одржавају самит у Бриселу да ће нови талас смањења плата и пензија само погоршати њихов положај послије пет година рецесије.

Више од 20.000 демонстраната окупило се у центру Атине, док је већина компанија и запослених у државном сектору започела 24-сатни генерални штрајк који су организовала два највећа грчка синдиката АДЕДY и ГСЕЕ. Највећи дио земље је парализован, наводи Ројтерс.

Стотине припадника полиције распоређено је у Атини уочи демонстрација, јер протести често постану насилни.

Ипак, протестни марш од око 17.000 људи у Солуну окончан је мирно, наводи АП.
Десетине хиљада људи у изашли су на улице у склопу другог генералног штрајка у земљи овог мјесеца, а радници широм Грчке нису отишли на посао протестујући због мјера штедње, о којима влада преговара са међународним повјериоцима.

Мјере за 2013. и 2014, у вриједности од 13,5 милијарди евра, треба да спријече банкрот земље и напуштање еврозоне.

Данашњи штрајк организован је да би се подударио са самитом ЕУ у Бриселу, на коме ће се одлучивати, између осталог, о судбини Грчке.

Усљед штрајка летови су отказани, затворене су државне институције, школе, болнице и продавнице, и поремећен је градски превоз.

Таксисти су се придружили штрајку на око 9 сати, а радници контроле лета прекинули су рад на три сата што је довело до отказивања летова. Бројна грчка острва остала су сатима одсјечена од копна због прекида трајектног саобраћаја.

"Падамо дубоко у рецесију и ситуација се погоршава. 180.000 фирми је на ивици пропасти, а од овог броја 70.000 ће највјероватније бити затворено наредних мјесеци", рекао је Димитрис Асимакопулос, шеф Асоцијације малих предузећа ГСЕВЕЕ.
Он је додао да ће повећање пореза, које предвиђа нови програм штедње, уништити мале фирме које су успјеле до сада да преживе.

Грчка тренутно припрема пакет мјера штедње од 13,5 милијарди евра како би задовољила Међународни монетарни фонд, Европску комисију и Европску централну банку, у замјену за траншу помоћи од 31,5 милијарди евра.

Грчка лако може остати без финансијских средстава наредног мјесеца.

Вође синдиката надају се да ће лидери ЕУ увидјети да ће нови талас смањења плата и пензија само погоршати муке грчког народа./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *