АстраЗенека прекинула тестирање вакцине против короне због необјашњиве болести

Фармацеутски див АстраЗенека објавио је да је одложио тестирање вакцине против тог вируса због необјашњиве болести једног учесника тестирања.

среда, 9 септембра, 2020 / 11:51

"Као дио текућих контролисаних глобалних испитивања вакцине против оксфордског коронавируса покренут је наш стандардни поступак прегледа и драговољно смо зауставили вакцинацију како бисмо омогућили преглед сигурносних података од стране независног одбора”, рекла је Мишел Миксел, портпаролка компаније.

"Ово је рутинска радња која се мора догодити кад год постоји потенцијално необјашњива болест у неком од испитивања, док се истражује, осигуравајући да одржавамо интегритет испитивања.”

Интернет страница здравствених вијести Стат њуз раније је извијестила да ће испитивање бити обустављено јер је добровољац у испитивању претрпио озбиљну штетну реакцију на лијек.

АстраЗенека је најавила да ће осигурати више од двије милијарде доза вакцинеширом свијета.

Прије неколико недјеља, Европска комисија платила је 336 милиона еура да осигура барем 300 милиона доза потенцијалне вакцине за ковид-19 које развија британска фармацеутска компанија АстраЗенека. Брисел је потписао споразум у име земаља Европске уније за набавку 300 милиона доза потенцијалне вакцине. Постоји могућност да се наручи додатних 100 милиона, рекао је портпарол.