Астероид удара у Земљу 2036?

ЊУЈОРК – Према тврдњама руских научника, астероид Апофис тежак око 270 милиона тона могао би да се судари са Земљом 2036. године и тако изазове хаос широм планете и смрт милиона њених становника, преносе амерички медији. Америчка свемирска агенција (НАСА) се, међутим, не слаже са овим прогнозама и тврди да је вјероватноћа да ће Апофис […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 17:44

ЊУЈОРК – Према тврдњама руских научника, астероид Апофис тежак око 270 милиона тона могао би да се судари са Земљом 2036. године и тако изазове хаос широм планете и смрт милиона њених становника, преносе амерички медији.

Америчка свемирска агенција (НАСА) се, међутим, не слаже са овим прогнозама и тврди да је вјероватноћа да ће Апофис ударити у Земљу 1 према 250.000.

Они такође оцјењују да ће сам удар, уколико дође до њега, бити такве силине као што је нуклеарна експлозија од 510 мегатона и истичу да овај астероид никако није „Армагедон”, али да би могао изазвати страшне цунамије и смрт неколико милиона људи.

Руским и америчким научницима сада преостаје да у наредних 25 година прате путању Апофиса, и да уколико утврде да је удар неизбјежан нађу рјешења како би се његова путања промијенила или ублажиле последице удара.

Научници тврде да би једно од рјешења могла бити и употреба нуклеарног оружја за разбијање Апофиса на мање дијелове.Оставите одговор