АСЕАН, тако се зове азијска ЕУ

Лидери југоисточне Азије још више су се данас приближили остварењу амбициозног плана да се тај регион до краја 2015. уједини у економску заједницу попут Европске уније (ЕУ), као противтежу моћној Кини, док су напори за рјешавање спорова у Јужном кинеском мору и даље остали у ћорсокаку. Лидери су на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) […]

четвртак, април 25, 2013 / 15:41

Лидери југоисточне Азије још више су се данас приближили остварењу амбициозног плана да се тај регион до краја 2015. уједини у економску заједницу попут Европске уније (ЕУ), као противтежу моћној Кини, док су напори за рјешавање спорова у Јужном кинеском мору и даље остали у ћорсокаку.

Лидери су на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Брунеју изразлили наду да ће Кина ускоро пристати да започне разговоре о протоколу за спријечавање сукоба на спорним територијама, који могу да угрозе и економије тих земаља.

Кина, међутим, није дала конкретне наговјештаје када ми могла да пристане на разговоре.

Лидери АСЕАН-а, десеточланог блока, навели су у заједничком саопштењу после самита да су позвали своје министре спољних послова да „наставе активно да раде са Кином да би се ускоро дошло до прве верзије протокола”.

Они који имају претензије на територије у Јужном кинеском мору треба да их решавају мирним путем, „без коришћења претњи или употребе силе, и да буду уздржани у деловању у том региону”, рекао је лидер Брунеја, султан Хасанал Болкијах, домаћин овогодишњег самита АСЕАН.

Он је предложио да се уведе СОС линија како би се избјегли неспоразуми, као што су ситуације у којима рибари од олуја потраже склониште на спорним територијама, што може да се погрешно схвати као повреда туђе територије.

Кина, Тајван и чланице АСЕАН-а Брунеј, Малезија, Филипини и Вијетнам полажу право на територије у Јужном кинеском мору, за које Пекинг тврди да њему припада у потпуности.

Филипини и Вијетнам су посебно последњих година у сукобу с Кином због тог региона, и дошло је до бројних дипломатских препирки због експлоатације гаса и нафте и права на рибарење.

Током самита, лидери АСЕАН такође су изразили забринутост због последњих претњи Сјеверне Кореје.

Мада је остао у сијенци безбједносних питања, амбициозни план АСЕАН-а за стварање до краја 2015. економске уније налик на ЕУ од више од 600 милиона људи, побудио је додатни оптимизам, а дипломате су навеле да ће она бити највјероватније и створена у предвиђеном року.

Око 77 одсто посла на стварању економске уније тог региона, који је почео 2007, већ је завршен.

Царине и отежавајућа регулатива које негативно утичу на послове и инвестиције још треба да буду укинуте, навели су лидери АСЕАН-а.

АСЕАН је основан 1967. као бедем против комунизма у ери хладног рата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *