Асанжу пријети оптужба за шпијунажу

Оснивач Викиликса Джулијан Асанж могао би у САД да буде оптужен за шпијунажу, пошто су на припремном рочишту америчком војнику Бредлију Менингу предочени документи да га је управо Асанж обучавао како да приступи војним компјутерима на којима су се налазили тајни подаци. У суду су приказани онлајн разговори Менинга и Асанжа, и то су први […]

недеља, децембар 25, 2011 / 07:48

Оснивач Викиликса Джулијан Асанж могао би у САД да буде оптужен за шпијунажу, пошто су на припремном рочишту америчком војнику Бредлију Менингу предочени документи да га је управо Асанж обучавао како да приступи војним компјутерима на којима су се налазили тајни подаци.

У суду су приказани онлајн разговори Менинга и Асанжа, и то су први докази против оснивача Викиликса, које су власти САД јавно представиле.

Менинг се терети да је као војник САД, који је био стациониран у Багдаду, имајући приступ повјерљивим документима, открио више од 250 000 тајних дипломатских пошиљки. Сајт Викиликс је касније велики дио тих
пошиљки објавио.

Асанж тврди да није имао било какав директан контакт са војником Менингом.

Менинг се налази у војном притвору и након завршетка припремног рочишта, војни суд ће средином јануара одлучити да ли ће се против њега водити кривични поступак или ће бити дисциплински кажњен.

У случају да се против Менинга поведе кривични поступак пријети му доживотна затворска казна. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *