Асанжа суд у Лондону неће изручити у САД због страха од самоубиства

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж неће бити изручен САД, које га терете за шпијунажу због објављивања тајних америчких војних докумената. Пресуду је саопштила судија Ванеса Бараjцер у суду у Лондону.

понедељак, 4 јануара, 2021 / 13:35

Жалба на, за многе неочекивану пресуду, готово сигурно ће бити поднета. Коначну одлуку о изручењу донеће британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Судија је блокирала захтев из бриге за ментално здравље Асанжа и због опасности од самоубиства у САД. Судија Бараитсер је навела да изручење Асанжа САД није могуће јер Америка не може да га спречи да покуша да се убије.

"СУочен са готово потпуно тоталном изолацијом и без заштитних фактора који смањују ризик од самоубиства у затвору Белмарш, сигурна сам у истинитост тврдње да САД неће спречити Асанжа да нађе начин да се убије и због тога сам пресудила да је његово изручење немогуће и наредила његово пуштање”, навела је она.

Пресуда британског суда уследила је после вишенедељног саслушања у Олд Бејлију и жестоке кампање Асанжових присталица који су америчке оптужбе на његов рачун окарактерисали као напад на слободу медија.

Асанж је у САД оптужен за заверу за поседовање и откривање информација од националне безбедности, заверу за упад у компјетер, поседовање информација о националној безбедности, откривање информација о националној безбедности за шта му прети 175 година затвора.

Асанж је оптужен због објављивања стотина хиљада докумената о ратовима у Авганистану и Ираку као и дипломатских депеша 2010. и 2011. године.
Тужиоци су тврдили да је Асанж помогао америчкој аналитичарки Челси Менинг да хакује и објави поверљиве информације и тако угрозио доушнике, што је Асанж демантовао.

Његови адвокати су тврдили да је оптужница против Асанжа политички мотивисана и да га прогоне јер је Викиликс објавио документа америчке владе која су открила ратне злочине и америчка кршења људских права.Оставите одговор