Асанж у азилу добио двоје дјеце

Стела Морис (37), правница рођена у Јужноафричкој Републици, затражила је да Асанж буде пуштен на слободу јер му у затвору пријети корона вирус!

недеља, 12 априла, 2020 / 19:57

Она је изјавила да је Асанж отац два њена млађа сина, Габријела (3) и Макса (1), а упознала га је упознала 2011. године када је била правна истраживачица и да је тада покушала зауставити Асанжово изручење.

"Временом смо Џулијан и ја развили јаку интелектуалну и емоционалну везу. Постао је мој најбољи пријатељ и ја сам постала његова", рекла је Морис.

Они су 2015. године започели везу упркос "изванредним околностима", рекла је, а вјерили су се 2017. године.

Она је рекла да је покушала заштитити дјецу од атмосфере која окружује Асанжа, додајући да је сада дала изјаву јер су њихови животи "на ивици" и да се боји да би Асанж могао умријети!

Како је истакла Морис, Асанж је у изолацији 23 сата дневно и све посјете су престале.

У интервјуу за британске медије, Морис је рекла да је Асанж гледао порођај обојице дјечака у лондонским болницама уживо путем видео везе и да је упознао Габријела након што је прокријумчарен у амбасаду у Лондону.

Партнерка оснивача Викиликса је открила да су дјечаци посјетили оца у затвору, као и да је пар планирао да се вјенча, било да Асанж буде пуштен или не.

Оснивач Викиликса, који је једно вријеме уживао азил у еквадорској амбасади у Лондону у којој је живио скоро 7 година, присилно је повучен из амбасаде и ухапшен у априлу прошле године, након што је Еквадор опозвао политички азил и позвао полицајце у њихове просторије у Лондону.

Од тада је смјештен у затвору Белмарш у Лондону, гдје издржава затворску казну у трајању од 50 недеља због кршења услова јемчевине.

Он тренутно чека рочиште за изручење САД 18. маја, гдје се суочава са оптужбама за шпијунажу. Асанжов адвокат Едвард Фицџералд у фебруару је тврдио да је један од разлога зашто не треба да буде изручен САД, осим тога што неће добити поштено суђење, и ризик да ће Асанж извршити самоубиство.

У марту ове године Асанжу је одбијен захтјев за одређивање јемчевине за пуштање на слободу, који су његови адвокати затражили због ризика од заразе корона вирусом у затвору.