Асанж: Објавићу још милион списа

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж поручио је да ће следеће године објавити још милион докумената који ће погодити „све земље на свијету“. Он је синоћ одржао говор пред око 80 присталица на балкону амбасаде Еквадора, у којој се налази већ шест мјесеци у настојању да избјегне изручење шведским властима, које га траже због оптужби за сексуални […]

петак, децембар 21, 2012 / 08:38

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж поручио је да ће следеће године објавити још милион докумената који ће погодити „све земље на свијету“.

Он је синоћ одржао говор пред око 80 присталица на балкону амбасаде Еквадора, у којој се налази већ шест мјесеци у настојању да избјегне изручење шведским властима, које га траже због оптужби за сексуални напад.

Асанж је поручио да ће остати у представништву Еквадора све док Пентагон постојање Викиликса буде третирао као "злочин који истрајава", а његова влада (Аустралије) не буде стала у одбрану новинарства и рада његовог вебсајта, јавио је ББЦ.

Он страхује да би Шведска могла да га изручи америчким властима због објављивања стотина хиљада повјерљивих депеша америчких дипломата на Викиликсу.

Уколико изађе из амбасаде, коју даноноћно надзире британска полиција, власти ће га ухапсити због кршења прописа условне слободе.

"Врата су увијек отворена за сваког ко жели да са мном разговара кроз стандардне процедуре или да ми гарантује безбједан излазак", поручио је Асанж, истичући да је 2012. била "велика година" за његову организацију.

Аустралијанац је приликом обраћања са балкона амбасаде у августу позвао на окончање дипломатског ћорсокака који је почео када му је Влада Еквадора у августу дала политички азил.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *