Асанж: Објавићемо документе о америчким изборима, Гуглу, рату, нафти

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж најавио је данас током обраћања јавности у глобалном онлајн видео-преносу поводом 10. рођендана сајта да ће објавити документе о америчким изборима.

уторак, октобар 4, 2016 / 14:04

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж најавио је данас током обраћања јавности у глобалном онлајн видео-преносу поводом 10. рођендана сајта да ће објавити документе о америчким изборима.

„Викиликс је објавио десет милиона докумената у протеклих десет година. То је десет милијарди ријечи, у просјеку око три хиљаде докумената дневно“, рекао је Асанж.

„Сами документи откривају, али реакције владе и држава на ова откривања такође откривају“, додао је он. ​Он је рекао да се „Викиликс“ нада да ће објавити документа сваке године у наредних десет недеља.

Асанж је обећао да ће се објављивања наставити, чак и ако он буде морао да поднесе оставку. „Викиликс“ ће објавити документе о америчким изборима прије 8. новембра. Неке од објава ће се тицати влада три државе, истакао је Асанж.

„Документи које ћемо објавити укључују и значајан материјал о рату, оружју, нафти, „Гуглу“ и америчким изборима, рекао је Асанж говорећи преко видео-линка из еквадорске амбасаде.

Он је навео да је било много погрешних цитирања који сугеришу да ће „Викиликс“ наудити предсједничким изборима у САД.

Овај узбуњивач је рекао да ће покренути специјалну структуру чланства да би „Викиликс“ остао независан.

Асанж се налази у амбасади Еквадора у Лондону од 2012, због страха да би могао да буде испоручен у Шведску, где је оптужен за сексуално злостављање, а одатле у Сједињене Државе, где би могао да се суочи са оптужбом за шпијунажу због објављивања тајних докумената преко његовог веб-сајта.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *