Асанж: И Фејсбук, и Гугл, и Јаху, сви раде за ЦИА

У разговору за Русија Данас, оснивач ВикиЛикса Џулијан Асанж оптужио је најпопуларнију свјетску друштвену мрежу – али и компаније попут Гугла и Јахуа – да прикупљају податке за америчке обавјештајне службе. Одговарајући на питање какву су улогу сервиси попут Фејсбука и Твитера одиграли у блискоисточним револуцијама, односно колико је лако манипулисати таквим медијима, Асанж је […]

уторак, мај 3, 2011 / 12:10

У разговору за Русија Данас, оснивач ВикиЛикса Џулијан Асанж оптужио је најпопуларнију свјетску друштвену мрежу – али и компаније попут Гугла и Јахуа – да прикупљају податке за америчке обавјештајне службе.

Одговарајући на питање какву су улогу сервиси попут Фејсбука и Твитера одиграли у блискоисточним револуцијама, односно колико је лако манипулисати таквим медијима, Асанж је назвао Фејсбук најодвратнијим машином за шпијунирање до сада измишљеном.

"То је највећа свјетска база података о људима, њиховим односима, именима, адресама, локацијама и комуникацијама, рођацима, све смјештено у Сједињеним Државама и доступно сјеверноамеричким обавјештајним службама.

Фејсбук, Гугл, Јаху – све те велике америчке компаније имају уграђени интерфејс за америчке обавјештајце. Обавјештајцима не треба ни судски налог, имају интерфејс који је развијен за њих.

Е сад, значи ли то да амерички обавјештајци уствари управљају Фејсбуком? Не, није то баш тако. Но у могућности су да врше правни и политички притисак на њих.

А Фејсбуку је скупо предавати записе један по један, па су аутоматизовали процес. Сви који додају пријатеље на Фејсбуку треба да разумију да тиме бесплатно граде базе података за америчке обавјештајне службе", рекао је Асанж.

Иначе, Асанж је недавно, на предавању студентима Кембриџа, интернет назвао алатом за шпијунирање.

На Фејсбуку постоји неколико страница везаних за Асанжа. Највећа је досад привукла више од 80 хиљада лајкова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор