Асадове снаге активно помажу Курде у Африну, Турци жешће нападају

Борци сиријске војске ушли су у курдску енклаву Африн на сјеверу Сирије, гдје турске снаге већ мјесец дана воде офанзиву.

среда, 21 фебруара, 2018 / 00:01

Турске трупе су почеле гранатирање улазне тачке у курдску енклаву Африн, на сјеверу Сирије, убрзо пошто је већи број сиријских бораца ушао у то подручје, пренијела је сиријска државна телевизија.

Приказани су снимци граната које падају у зони гдје су се данас окупили новинари, после чега су неки побјегли.

Турска агенција Анадолија, с друге стране, наводи да су турске снаге Турска испалиле "хице упозорења" на сиријске провладине снаге.

"Прорежимске терористичке групе које су покушале да напредују ка Африну зауставиле су се на око 10 километара од града због хитаца упозорења", навела је агенција.

Неколико минута раније, око 20 возила с тешким митраљезима је ушло у енклаву у складу с договором владе у Дамаску и курдских Јединица за заштиту народа (ЈПГ). Људи у њима су махали сиријским заставама и узвикивали у знак подршке сиријској власти.

Након што је турска акција Штит Еуфрата раздвојила курдску територију уз помоћ Турској оданих исламинста, Турци су одлучили да нападну источну курдску енклаву у Африну. До сада је Сирија помагала Курдима логистички, али је на крају и војно реаговала. Са друге стране, на источном дијелу Сирије, војска се сукобљава са Курдима још од деблокаде Деир ез-Зора.

Турска је запријетила сиријским снагама да не помажу Курдима, упозоривши да ће се борити против свих који то чине.

Портпарол ЈПГ је потврдио да су владине снаге почеле да улазе у Африн да би заузели положаје на граници са Турском и помогли у одбрани од турске офанзиве.

Према његовим ријечима, ЈПГ су позвале владу да учествује у одбрани Африна од турске "неправедне инвазије".

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, које преноси Франс прес, у енклаву су ушле стотине провладиних бораца.

Турски медији су нешто раније јавили да су турске трупе и њихови савезници из сиријске опозиције повезали неке територије у Африну с градом Азазом, који је тренутно под турском контролом. Агенција Анадолија је пренијела да је турска војска данас заузела девет села, а предсједник Реџеп Тајип Ердоган је нешто раније најавио скори почетак опсаде града Африна.

Анкара сматра ЈПГ терористичком организацијом, продуженом руком курдских побуњеника у Турској, и 20. јануара је покренула велику копнену и ваздушну операцију с циљем да курдске борце истјера из Африна.