Асад незадовољан турском улогом у Идлибу – Русија није

Сиријска Влада оптужила је Турску да не испуњава своје обавезе у оквиру споразума са Русијом о формирању демилитаризоване зоне ослобођене од терориста на сјеверозападу Сирије.

уторак, октобар 30, 2018 / 11:26

Мишљење сиријских власти није у складу са виђењем Русије, која сматра да Анкара испуњава своје обавезе у оквиру споразума о Идлибу, што је у суботу, 27. октобра, потврдио и руски предсједник Владимир Путин.

Међутим, сиријски министар спољних послова Валид ел Муалем изјавио је синоћ да се чини да Турска нема вољу да спроведе споразум, јавила је новинска агенција "Сана".

"Терористи су и даље присутни у подручју, са својим тешким наоружањем. То је показатељ недостатка воље Турске да испуњава своје обавезе", истакао је Муалем.

Власти у Дамаску обећале су да ће "сваки педаљ" Сирије вратити под своју контролу, укључујући подручје Идлиба.

Споразумом између Русије и Турске спријечена је велика офанзива снага сиријског предсједника Башара ел Асада на Идлиб, покрајину која је и даље под контролом сиријских побуњеника, а успостављена је и тампон зона која обухвата између 15 и 20 километара територије којом управља сиријска опозиција.

Главна џихадистичка група на сјеверозападу Сирије "Тарир ал шам" одобрила је споразум, али се није конкретно изјаснила о томе да ли ће га поштовати.Оставите одговор