Артманова се жали УН због кршења слободе изражавања

Флоранс Артман, која је од 2000. до 2006. године била портпарол тадашњег главног тужиоца Међународног кривичног суда у Хагу Карле Дел Понте, упутила је писмо специјалном извјестиоцу Уједињених нација због кршења слободе изражавања. Будући да не постоји друга виша инстанца којој може да се жали на одлуку Трибунала у Хагу, у писму послатом јуче, она […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 14:39

Флоранс Артман, која је од 2000. до 2006. године била портпарол тадашњег главног тужиоца Међународног кривичног суда у Хагу Карле Дел Понте, упутила је писмо специјалном извјестиоцу Уједињених нација због кршења слободе изражавања.

Будући да не постоји друга виша инстанца којој може да се жали на одлуку Трибунала у Хагу, у писму послатом јуче, она на 71 страници износи детаље свог случаја и објашњава кршење права на слободу изношења информација од јавног и општег интереса, наводи Артманова у данашњем саопштењу за медије.

Иначе, Хашки трибунал је Артманову осудио 2009. године на казну од 7.000 евра због непоштовања суда, јер је објавила двије повјерљиве одлуке суда из процеса против Слободана Милошевића.

Обзиром да Артманова није платила ову казну у року предвиђеном пресудом, а ни у накнадном року одређеном од стране суда, Хашки трибунал ју је 16. новембра претворио у затворску казну од седам дана и против ње је издата међународна потјерница.

Артманова сада тражи од специјалног узвјестиоца УН да установи да је пресудом трибунала извршено кршење међународних норми права на слободу изражавања што се наставља издавањем међународне потјернице.

Флоранс Артман је саопштила, такође, да ће се ускоро обратити и специјалном извјестиоцу УН за независност и непристрасност судија и адвоката.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *