Арапска лига: Незаконито отварање амбасаде Косова* у Јерусалему

Град је под окупацијом и зато се не могу прихватити такве дипломатске одлуке, рекао је генерални секретар организације.

среда, фебруар 3, 2021 / 15:13

Отварање амбасаде Косова* у Јерусалему је незаконито и Арапска лига се оштро противи таквој одлуци, поручио је генерални секретар ове регионалне организације арапских земаља Ахмед Абоул Геит.

"Свака одлука о отварању амбасаде у Јерусалему је незаконита јер је град под окупацијом и зато се не могу прихватити такве дипломатске одлуке”, рекао је Геит, преноси Танјуг.

"Одлука је такође у супротности са међународном сагласности у погледу отварања амбасада у окупираном Јерусалему. Само су двије државе прекршиле то, САД и Гватемала", додао је.

Претходно је и ЕУ критиковала одлуку власти у Приштини о отварању амбасаде у Јерусалему.

Портпарол ЕУ-а Петер Стано каже да је за жаљење одлука Приштине да отвори амбасаду у Јерусалему и да такво понашање скреће Приштину од позиција ЕУ-а када је у питању тај град.

"Косово* је означило ЕУ интеграције за свој стратешки приоритет и од њега се очекује да се понаша у складу с том обавезом”, каже Стано.

”Ако се испуњавате постављене услове онде не можете ни да сањате да ћете се икада прикључити ЕУ-у”, додао је.

Осуда је стигла и из Турске, која се противи косовском потезу, који, како кажу, крши резолуције УН-а и међународни закон.

"Јасно је да било какав корак у том смјеру подрива визију о рјешењу кризе по принципу двије државе”, рекао је гласноговорник Министарства вањских послова Турске Хами Аксоy.Оставите одговор